Skandál v okolí Miroslava Kalouska: Alkoholik prý nevěděl, co podepisuje. Jde o miliony

02.11.2017 7:18

O problému generálního sekretáře TOP 09 Pavla Severy píše dnešní vydání Lidových novin. Před dvěma lety na něj podala trestní oznámení vdova po podnikateli Zdeňku Švecovi. Severa z něj měl vylákat podpis směnek za 10 milionů korun. A to v době, kdy byl Švec v těžkém stadiu alkoholismu.

Skandál v okolí Miroslava Kalouska: Alkoholik prý nevěděl, co podepisuje. Jde o miliony
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

V červnu tohoto roku byl celý případ odložen kvůli absenci přímých důkazů. „Zjištěný skutkový stav vykazuje nemálo pochybností, rozporů i listinných důkazů, které vnášejí do verze podezřelého Pavla Severy ke sporným směnkám podezření, že si je opatřil nezákonným způsobem,“ píše se v usnesení, že směnky nebyly padělány, ale na Zdeňku Švecovi vylákány podvodným způsobem. 

Anketa

Jak dlouho byste Andreji Babišovi dovolili vládnout bez důvěry sněmovny?

hlasovalo: 13063 lidí

Severa celé podezření odmítá. Uvádí, že vdova po Zdeňku Švecovi se snaží o to, aby nemusela platit manželovy dluhy. Severa se totiž od Švecové domáhá uhrazení řádně vystavených směnek. Ta se domnívá, že Severa podpisy vylákal v době, kdy Švec byl pod vlivem kombinace silných léků a alkoholu. Trpěl epilepsií a postižením mozku. Dříve úspěšný podnikatel prý často nevěděl, co dělá. Navíc podle vdovy nesedí ani data na směnkách, kdy v době údajného podpisu byl podle ní Švec na dovolené v Dominikánské republice či hospitalizován v litomyšlské nemocnici kvůli epileptickému záchvatu.

Vdova po Švecovi pak poukazuje také na rukopis na směnkách, jenž odpovídá spíše stylu, kterým psal podnikatel pár měsíců před smrtí. Švecová tvrdí, že Severu opakovaně zastihla u manžela s deskami a perem v ruce, a to v době, kdy manžel již nebyl schopen rozeznat, co podepisuje. Severa jí prý nikdy nechtěl říct, co je to za dokumenty, jež manželovi nese.

Od celého sporu dává ruce pryč šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle jeho slov jej soukromoprávní spory členů strany nezajímají. „Takovou věc může rozhodnout jen soud. Nikdo jiný,“ podotkl Kalousek. 

U Severy však nejde o první případ směnkové kauzy, v níž by figuroval. Jde již o třetí případ, pokaždé však Severa odmítá, že by se dopustil čehokoli zlého. 

Severa býval také poslancem, a to od roku 1992, kdy začínal v České národní radě. Mandát obhajoval úspěšně až do roku 2002. V roce 2003 se pak vrátil na uprázdněnou židli coby náhradník. V barvách KDU-ČSL býval stranickým místopředsedou i šéfem poslaneckého klubu. Do TOP 09 odšel v roce 2009.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…