Skokan! Dostal by moc hlasů, tak musel pryč. Celé SPOLU je pro smích

28.02.2024 20:55 | Monitoring

Nedemokratické a antipravicové. SPOLU o vaše hlasy nestojí! Odstoupení lidoveckého poslance Hayata Okamury z eurokandidátky SPOLU na nátlak ODS a TOP 09 z obav, že by mu lidé dali hlas, sklízí na internetu silně kritické ohlasy.

Skokan! Dostal by moc hlasů, tak musel pryč. Celé SPOLU je pro smích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hayato Okamura

Hayato Okamura ke svému odstoupení z kandidátky uvedl, že přispěje k tomu, že panovaly obavy, že by ho mohli voliči z mnohem nižšího místa s pomocí preferenčních hlasů vykroužkovat a že by se mohl stát kamenem úrazu pro někoho z kandidátů na nejpřednějších místech. Vyhověl tak tím požadavku ODS a TOP 09. „Vyhovuji tak naléhavému požadavku ODS a TOP 09, tlumočenému vedení KDU-ČSL,“ dodal poslanec KDU-ČSL k odstoupení z eurokandidátky SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).

Vedení stran ODS a TOP 09 sklízí za svou „strategii“ a „odstranění“ Okamury z eurokandidátky výsměch.

Například ze strany bývalého předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který situaci čte následovně: „Musel odstoupit i Hayato Okamura. Je to asi velmi ponižující pocit pro kandidáty na nižších místech kandidátky SPOLU. Vedení jejich stran jim říká: ‚Smíte tam být proto, protože vás nikdo volit nebude.‘ Tuhle strategii musela vymyslet konkurence,“ napsala na sociální síti X.

Novinář Radek Bartoníček se pozastavoval nad jistou smířlivostí a slušností Hayata Okamury a uvedl ji při této příležitosti do kontrastu s nevychovaností jeho bratra Tomia Okamury, šéfa hnutí SPD. „Slušnost a nevychovanost… Když dnes takto vcházel do Sněmovny Hayato Okamura, hned jsem se ho zeptal na jeho dobrovolné odstoupení z kandidátky SPOLU (protože vedení SPOLU mělo obavu, že přeskočí první kandidáty), a on mi vysvětloval, že vedení chápe, nezlobí se, věří, že to SPOLU pomůže. Ve stejném okamžiku zněl Sněmovnou hlas jeho bratra Tomia. Opět mluvil dlouze, opět byl útočný, nenávistný, nepříjemný, ostrý na předsedkyni Sněmovny, bez jediné špetky pokory. A já přemýšlel nad tím, co se v lidském životě stane, když jsou dva lidé, bratři, na dvou zcela protichůdných krajích naší společnosti – slušnosti a nevychovanosti,“ doplnil.

Z logiky věci by mělo naopak vyplývat, že silní hráči by měli být umístění nahoře eurokandidátky, upozorňuje komentátor Petr Honzejk: „Z kandidátky koalice SPOLU odstoupil Hayato Okamura, protože existovala obava, že by mohl být lepší než ti, co jsou na kandidátce nahoře. Jaksi se nabízí otázka, proč nejsou ti nejlepší nahoře od začátku, že jo,“ poznamenává.

„Jsem zvědav, jaký bude mít dopad tohle orchestrování kandidátky na výsledek SPOLU. Podivná čelní sestava měla viditelně negativní dopad už v Praze v roce 2022. Vondra je samozřejmě lepší než Svoboda, ale...,“ komentoval odstoupení Hayata Okamury z eurokandidátky profesionální volební sázkař Michal Sirový.

„Inverzní politický darwinismus. Antipravice,“ tak komentuje nátlak ODS a TOP 09 na Okamuru, aby odstoupil z evropských voleb, účet MotejlekSkočdopole, za nímž stojí Miroslav Motejlek a Petr Skočdopole.

Sestavili kandidátku SPOLU. Potom se začali bát, že by některé opravdu volili lidi, z údivu nevychází ani Michal Hašek, který vede stranu PRO na jižní Moravě. „Demokracie jako řemen! SPOLU o Vaše hlasy nestojí,“ dodává a zklamaným voličům SPOLU vzkazuje. „Jste zklamaní a naštvaní ze současné politiky? Jste PRO skutečnou demokracii a PRO nový směr České republiky? Nabídneme Vám řešení, nebudeme škrtat žádné kandidáty, protože víme, že každé místo může být volitelné, bude záležet jen na Vás, občanech,“ napsal na Facebooku.

„Lidovec Hayato Okamura se měl původně ucházet o hlasy voličů na kandidátce SPOLU do evropských voleb. Kandidoval z 25. místa. Jenže v úterý odstoupil. Podle informací Aktuálně.cz tak učinil po tlaku ODS a TOP 09. Koalice má totiž k dispozici interní průzkum, který ukázal, že voliči Okamuru budou kroužkovat tak, že by mohl být zvolen na úkor kandidátů z předních pozic.“

Ústavní právník Marek Antoš popsal situaci citací z divadelní hry Hospoda Na mýtince z repertoáru Divadla Járy Cimrmana: „Báli se, že by mě lidé volili, říká Okamura. Po tlaku ODS a TOP 09 z voleb odstoupil“ V Americe všechno předpověděli Simpsonovi, u nás zase Jára Cimrman. „Nejdřív si otevřel hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi.“

Pražský poslanec za KDU-ČSL Hayato Okamura měl podle dosud neschválené kandidátky SPOLU jít do voleb z 25. místa. Zatím není jasné, kdy bude strana chybějící nominaci doplňovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Aneb kšeftování o dobře placená koryta v praxi!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseparabola , 29.02.2024 6:36:50
Kdo se dostane ke krmítku v EP, má vystaráno na hodně dlouho! Kdysi jsem nesouhlasila s tzv. pozitivní diskriminací - protlačováním vozíčkáře do čela kandidátky v komunálu a kalkul s tím spojený, ale byla jsem usazená slovy, že existuje něco jako stranická disciplína! Od té doby vím, že jsou všechny strany stejné, od malých a bezvýznamných až po tyhle kolosy - nic pro mě! A k Okamurovi 2 - nechápu, co ten novinář sleduje porovnáváním bratrů, když ví, že jsou dávno každý jinde! Jemu přísluší popis dění, nikoliv osobní názor! Navíc Okamura 1 není v politice proto, aby skládal komplimenty komukoliv ve sněmovně! Pokud se chce prosadit proti těm dlouholetým klanům sosačů u koryt, potřebuje občas boxerské rukavice!

|  11 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …