Školník, kuchařka, silničář. Oběti Fialovy vlády! Středula podrobně

05.01.2022 10:21

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, stávající ministr práce a sociálních věcí, ještě před jmenováním kabinetu Petra Fialy (ODS) ujišťoval veřejnost, že lidovci budou sociálním svědomím vlády a budou dbát na to, aby se nezapomínalo na nejchudší. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula teď tento závazek celé vládě omlátil o hlavu, když jen pár týdnů po jejím jmenování konstatoval, že vládní hledání úspor odnesou ti nejchudší.

Školník, kuchařka, silničář. Oběti Fialovy vlády! Středula podrobně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula ve Zlíně

Nové vlády mívají k dispozici sto dní hájení. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) však již několikrát zopakoval, že vzhledem k těžké době, v jaké se ČR nachází, počítá s tím, že jeho kabinet sto dní hájení nedostane.

A teď se ukazuje, že měl pravdu.

Předseda odborů Josef Středula na CNN Prima News konstatoval, že vláda vydala usnesení, že od 17. ledna se mají testovat všichni zaměstnanci. Středula doufá, že Fialova vláda sepíše svá nařízení tak, že budou mnohem preciznější, než předchozí nařízení vlády Andreje Babiše (ANO), která soud často rušil.

Vláda se podle něj musí postarat i o to, aby fungovala kritická infrastruktura státu, veřejná doprava a tak podobně i v případě, že by covidová vlna způsobená mutací omikron byla skutečně masivní, což podle Ústavu zdravotních informací a statistiky opravdu hrozí. Středula v této souvislosti poděkoval šéfovi ÚZIS Ladislavu Duškovi, který prý odborům poskytuje podrobná data a predikce toho, co může nastat.

O pár minut později se opravdu ostře obul do Fialovy vlády za to, že některým státním zaměstnancům přidá méně, než jim sliboval ještě předchozí Babišův kabinet a některým nepřidá dokonce vůbec nic.

„Já uvedu několik příkladů zaměstnanců, kteří nedostanou přidánu ani korunu. Je to např. školník ve škole, je to paní kuchařka nebo je to taky silničář, kterých je 7 tisíc a starají se o sjízdnost českých silnic a dálnic. Přidáno nedostane ani violončelista v České filharmonii nebo vlásenkářka v Národním divadle nebo zaměstnanec Národního muzea nebo lidé, kteří pracují v Lidicích v muzeu. To je přesně ten problém, který tady vzniká. Že vláda začala selektovat a ti zaměstnanci, kteří mají ty příjmy nejnižší, třeba zaměstnanci úřadů práce, kteří mají nejnižší výdělek ze všech veřejných zaměstnanců, ale přesto lidem distribuují sociální dávky, distribuovali i dávky z programu Antivirus podnikatelům, ten návrh vlády vnímají velmi nepříznivě,“ zdůraznil Středula.

„Vláda řekla - my jsme sice pokazili otázku daní, příjmu veřejných rozpočtů, a to včetně ODS, která společně s hnutím ANO hlasovala pro zrušení superhrubé mzdy, ale vy, zaměstnanci státu, přestože jste to nezpůsobili, tak to zaplatíte. Tato míra skutečného naštvání mezi lidma je extrémně silná, vláda v tomto případě naštvala úplně všechny a myslím si, že to nebyl dobrý tah," pokračoval ve slovní palbě Středula.

Odbory prý byly připraveny diskutovat s vládou o tom, jak některé věci napravit, ale nikdo je neoslovil. Toto je takový první černý puntík nové vlády. ... „Nepřineslo to zklidnění situace, ale naopak velké rozhořčení,“ zdůraznil ještě Středula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…