Školství není žádný byznys řízený trhem! Valachová se v ČT pořádně vytočila

07.08.2017 22:44

Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), senátorka a členka školského výboru Zuzana Baudyšová (nestr. za ANO) a první místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan v pondělních Událostech, komentářích České televize debatovali o současné politice ministerstva školství, které letos zarazilo boom soukromých základních škol. Je to v pořádku?

Školství není žádný byznys řízený trhem! Valachová se v ČT pořádně vytočila
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Stát má za to, že státních veřejných škol je dost, takže není důvod povolovat zřízení dalších soukromých škol. Je to ale dostatečný argument pro rodiče, kteří chtějí své děti posílat do soukromých škol? Valachová má za to, že kapacitní důvod je smysluplný, protože český stát musí hlídat finanční prostředky plynoucí do školství. Tam, kde není veřejných škol dost nebo nejsou dobře dostupné, resort soukromou školu schválí.

„Co se týká kapacity a dostupnosti té sítě, tak je to pravidlo, které je v dlouhodobém plánu obsaženo,“ uvedla Valachová.

Rakušan předestřel jiný pohled. „Já se sám domnívám, že rodičovská i školská veřejnost má právo se rozhodnout. I jako starosta Kolína musím říci, že tam máme sedm základních škol, jsme rádi, že tam jsou školy s trochu jinými formami výuky a trocha konkurence,“ oponoval místopředseda STAN.

Valachovou tím rozpálil doběla. „Já se musím ohradit proti tomu, abyste tvrdili, že školství ovládá nějaká poptávka, nabídka a trh. To je něco naprosto neuvěřitelného!“ rozčílila se Valachová. „Soukromé školy dostávají stoprocentní dotace a někdo si z toho chce dělat byznys. Pokud si někdo myslí, že automaticky dostane stoprocentní dotaci, když si otevře školu pro deset dětí, tak to tedy ne!“ rozohnila se dáma.

To ale neznamená, že by stát soukromé školy nepovoloval vůbec, to je podle bývalé ministryně zbytečné vyvolávání paniky. „Vnímám to tak, že se zvyšují prostředky plynoucí do školství a někdo bude mít přednost na tyto dotace, tak to se mýlí. My nemůžeme ignorovat milion a šest set tisíc dětí a upřednostnit někoho, kdo dostane dotaci a ještě nechá rodiče zaplatit třeba sedm tisíc,“ zuřila dál politička ČSSD.

Moderátor Lukáš Dolanský exministryni obratem připomněl, že expremiéři Stanislav Gross, Jiří Paroubek nebo bývalá ministryně školství posílali své děti do soukromých škol. O čem to svědčí, když politici posílají děti do soukromých škol, ptal se moderátor. Valachová uznala, že je to opravdu silný protiargument. Sama ale veřejné školy považuje za velmi kvalitní, a to natolik, že do nich posílá své děti.

Baudyšová se postavila na stranu Rakušana. „Já jsem tu zprávu slyšela poprvé dnes ráno v rozhlasu a musím říct, že jsem si vzpomněla na doby minulé, kdy některé děti byly ze studia vyloučeny z různých důvodů,“ připomněla senátorka s tím, že jí krok ministerstva přijde nelogický. Chápe, že každá škola je především o učitelích a dobří učitelé mohou být i učitelé na soukromých školách. „Rodiče platí za to vzdělávání, ti to nechtějí zadarmo. Je to celý nepochopitelný,“ kroutila hlavou dáma.

Rakušan na to konto prozradil, že své děti posílá a hodlá posílat do veřejných škol, ale nevidí nic špatného na tom, když někdo chce posílat děti do školy soukromé. Dolanský připomněl, že ve Finsku, které je v oblasti vzdělávání často dáváno za vzor, soukromé školy úplně zrušili. Rakušan mu dal za pravdu, ale obratem připomněl, že finské školství prošlo opravdu důkladnou reformou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…