Skoro nikdo to nechce. Tak dopadla možnost připlatit si v nemocnici

20.03.2013 7:38

Zavedení zdravotnických nadstandardů se zatím příliš neuchytilo. S odstupem několika měsíců se totiž jeví, že o výběr lékaře za příplatek není téměř zájem. Pokud nadstandard, tak především možnost připlatit si za soukromí na pokoji a za lepší nitrooční čočky.

Skoro nikdo to nechce. Tak dopadla možnost připlatit si v nemocnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Možnost připlatit si za lepší či samostatný pokoj a za nitrooční čočky. O ostatní nadstandardy, jako vybrat si za poplatek lékaře, příliš zájem není. „Většina lidí si nevolí lékaře a pokud ano, tak přes známosti,“ vysvětluje neúspěch zavedení nadstandardů ředitel pražské vinohradské nemocnice Marek Zeman.

A známost není jediná věc, která může za nezájem. Roli může hrát i to, že si tento krok nepřejí sami lékaři, kvůli čemuž některé nemocnice ani výběr lékaře nenabízejí. Mohou mít totiž strach ze závisti kolegů. Další důvod je pak ještě zištnější. Pokud by totiž vše zůstalo při starém, lékaři by se nemuseli dělit s klinikou, nebo „všimné“ danit. Třetím důvodem je navíc fakt, že jsou pacienti zatím zdrženliví, celý systém možná shodí Ústavní soud.

„Věřím, že až Ústavní soud o nadstandardech rozhodne, tak se rozšíří možnosti a s nimi i zájem lidí,“ míní pro MF Dnes ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

Podle člena komise pro zdravotnictví České asociace pojišťoven Josefa Jelínka je nejdříve nutné stanovit množinu toho, co se neplatí z veřejných peněz a pak dát cenovku tomu, za co si pacienti mohou sami připlatit. To se však mimořádně těžko prosazuje, vzhledem k tomu, že jsme desetiletí zvyklí mít zdravotnictví zadarmo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…