Skoro všechna jihomoravská okresní města mají koalice, výjimkou je Znojmo

24.10.2014 16:59

Skoro všechna okresní města v Jihomoravském kraji mají dohodnuty koalice. Výjimkou je Znojmo, kde vítězné ČSSD a hnutí ANO schází jeden mandát pro zisk nadpoloviční většiny hlasů v zastupitelstvu. Starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD) proto nadále jedná s komunisty, lidovci a ODS o možném doplnění koalice nebo o podpoře. Koalice je naopak hotová v Břeclavi, Vyškově, Blansku, Brně a nově i v Hodoníně. Rozhodnuto už je i v některých menších městech jako například v Mikulově, Kyjově či Ivančicích.

Skoro všechna jihomoravská okresní města mají koalice, výjimkou je Znojmo
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Ve Znojmě se zatím na spolupráci dohodla ČSSD a ANO. Dohromady ale mají jen 15 mandátů v 31členném zastupitelstvu. Proto hledají třetí subjekt, který by jim zajistil nadpoloviční většinu. Lidovci, ODS i komunisté mají shodně po třech mandátech. V souvislosti s podporou se mluví o komunistech, kteří sehrávali tuto roli už v posledním volebním období. „Koaliční smlouvu budeme řešit v pondělí," sdělil ČTK Gabrhel. Lídr ANO Jana Štefanikova by nechtěla být v koalici s komunisty, ale nevyloučila to pro případ, že by nebylo vyhnutí. Se sdruženími Pro Znojmo a Změna pro Znojmo sociální demokraté nejednají, protože se proti nim výrazně vymezila před volbami. Volby ve Znojmě vyhrála ČSSD před KSČM a ANO.

Nově vznikla koalice v Hodoníně. Dohodlo se na ní vítězné hnutí ANO s druhou KSČM a pátou Změnou. Podle starostky Milany Grauové (ANO), která v čele radnice nejspíš setrvá, trvala domluva déle kvůli nestabilitě předešlého vedení. V posledních čtyřech letech se koalice v Hodoníně třikrát rozpadla a vystřídali se tři starostové. Proto se Grauová chtěla vyhnout unáhleným rozhodnutím. Od spolupráce s komunisty a Změnou si slibuje stabilitu.

Koalice je hotová také v ostatních okresních městech. Jako první vznikla v Břeclavi, kterou povede vítězné Pro Region s ČSSD a ANO. Ve Vyškově se dohodla staronová koalice vítězné ČSSD, KDU-ČSL a ODS, která přibrala ještě Volbu pro město. V Brně město povede vítězné ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strana zelených, primátorem bude Petr Vokřál z hnutí ANO. Blansku bude vládnout koalice vítězné ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Volby pro město, která radnici řídí už 14 let.

Odchod do opozice čeká například starostu Brna-jihu Josefa Haluzu

O vedeních radnice je ale rozhodnuto i v menších městech. V Mikulově na Břeclavsku zůstane už třetí volební období starostou Rostislav Koštial (ODS). Město tam povede osm subjektů, které se dohodly na spolupráci bez koaliční smlouvy. Město kromě ODS povedou lidovci, Mikulovští, Starostové a nezávislí, hnutí ANO, Sdružení nestraníků, TOP 09 a Ženy pro Mikulov.

Širokou koalici má i Kyjov na Hodonínsku, kde s velkou převahou vyhrála Sedmadvacítka nezávislých v čele se starostou Františkem Luklem. Přestože by hnutí stačil jeden koaliční partner, na spolupráci se dohodlo s ČSSD, KDU-ČSL, ODS a ANO. Podle Lukla má každý koaliční partner jiný potenciál a přináší městu výhody. V Ivančicích na Brněnsku vyhráli volby opět komunisté, ale skončí v opozici. Koalici uzavřelo sdružení STAN a nezávislých kandidátů a dalších pět stran a hnutí. Po 12 letech starostování tak skončí Vojtěch Adam (KSČM).

Odchod do opozice čeká také například starostu Brna-jihu Josefa Haluzu (ČSSD). Ačkoli strana v městské části vyhrála, na koalici se dohodlo hnutí ANO, Šance pro jih, Zelená republika a lidovci. Starosta Králova Pole Roman Vykoukal (ČSSD) také nebude v čele městské části, ale nejspíš se stane místostarostou. Místo starosty obsadí vítězné hnutí ANO, které utvořilo koalici právě se sociálními demokraty a TOP 09. „Jména starostů obou městských částí oznámíme v nejbližších dnech," dodal krajský mluvčí ANO Ondřej Holík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…