Škromach: Jdu do prezidentské kandidatury. Teď už opravdu

02.02.2015 14:41

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) dnes v Brně řekl, že bere vážně svoji kandidaturu na prezidenta. V minulosti o tom prý spíš vtipkoval. Nominace bude záležitostí diskuse uvnitř strany, řekl dnes novinářům Škromach. Podle něj by o kandidátovi na prezidenta nemělo rozhodovat úzké vedení strany, ale široká členská základna. Prezidentovi Miloši Zemanovi skončí funkční období v roce 2018, kdy budou nové prezidentské volby. Zeman je prvním prezidentem zvoleným v přímé volbě. Informuje o tom ČTK.

Škromach: Jdu do prezidentské kandidatury. Teď už opravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach

Anketa

Zdeněk Škromach chce být prezidentem. Podpořili byste ho v 1. kole volby?

hlasovalo: 24414 lidí

"Nejprve jsem bral prezidentskou kandidaturu jako určitou recesi. Dnes to ale beru vážně, i když je to ještě hodně daleko," uvedl Škromach. Zároveň řekl, že to není žádná předčasná kampaň jako v případě minulých prezidentských voleb u Jana Fischera. "Jeho kampaň začala příliš brzo a těsně před cílovou páskou mu došel dech," řekl senátor. 
    
Podle něj se bude o kandidátovi na prezidenta hovořit ve straně. "Bude to záležitost příštího sjezdu. Měla by ale rozhodovat celá členská základna," dodal. 
    
Škromach je senátorem za Hodonín od roku 2010. Do té doby byl od roku 1996 poslancem. V minulosti byl místopředsedou vlády nebo ministrem práce a sociálních věcí. 
    
Se současnou hlavou státu má Škromach dobré vztahy. Byl dokonce jedním z členů ČSSD, kteří se předloni po volbách do Poslanecké sněmovny se Zemanem tajně sešli v Lánech. ČSSD volby sice těsně vyhrála před hnutím ANO, ale očekávala silnější volební výsledek. Kvůli tomu tehdejší brněnský primátor Roman Onderka vyzval předsedu sociálních demokratů Bohuslava Sobotku, aby rezignoval. Sobotka to však neudělal a později se stal premiérem. Škromach a další účastníci lánské schůzky s prezidentem, jihomoravský hejtman Michal Hašek a Jeroným Tejc, odešli z vysokých funkcí ve straně.


reklama

autor: bra, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …