Skrytý podvod. Mnohem horší. Foldyna bourá hlasování dopisem

14.02.2022 12:52 | Ze sítí

Navrhovaná novela volebního zákona má umožnit korespondenční volbu těm, kdo se zdržují v zahraničí. Poslanec SPD Jaroslav Foldyna varuje, že především umožní páchat volební podvody tím, že za seniory a sociálně slabé budou volit jiní. Bude jim k tomu stačit podpis dotyčného. Upozorňuje, že zda se dotyčný skutečně nachází v zahraničí, se nijak kontrolovat nebude. A kdo by měl dle Foldyny nejlepší možnost spáchat volební podvod? Neziskové organizace.

Skrytý podvod. Mnohem horší. Foldyna bourá hlasování dopisem
Foto: repro FB, tan
Popisek: Jaroslav Foldyna

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí
Foldyna usuzuje, že ke schválení pandemického zákona nakonec dojde, protože obstruovat 4 roky nebude možné a současná vláda si najde způsob, jak obstrukcím zamezit. Připouští možnost, že by nátlak ze strany demonstrantů mohl vládu přesvědčit, ale nepovažuje to za pravděpodobné. Nicméně, pandemický zákon prý není hlavní cíl pětikoalice. „Jde spíš jen o takový test pozornosti a zároveň o jeden z dílčích kroků k definitivnímu zavedení jisté totality,“ tvrdí Foldyna. Tímto hlavním cílem má být změna volebního zákona, což poslanec SPD přirovnává k činům KSČ po únorovém převratu. „Tehdy to byla vedoucí úloha KSČ, dnes Změňáci, s falešným žvaněním o volebním právu Čechů v zahraničí na rtech, zavedou: Vedoucí úlohu neziskových organizací,“ říká.

Jak má tato změna proběhnout? Foldyna se opírá o znění návrhu, v němž stojí, že korespondenčně bude moci volit každý, kdo se zapíše na „Zvláštní volební seznam“. Což by teoreticky měli být jen ti, kdo mají bydliště v zahraničí. Poslanec ovšem upozorňuje, že u bydliště se nezjišťuje, zda daná osoba skutečně v zahraničí pobývá. „Žádné přihlášení k pobytu, žádné pracovní povolení, žádné potvrzení o studiu, zkrátka žádný administrativní úkon. Zkrátka je to tak, že bydliště každý může mít kdekoli a místo jeho trvalého pobytu s tím nemá co dělat,“ varuje.

A cituje z novely zákona dále: „Volič může podat žádost osobně, a to i prostřednictvím osoby, která se prokáže plnou mocí s úředně ověřeným podpisem voliče, do 3 dnů přede dnem voleb, nebo podáním doručeným příslušnému zastupitelskému úřadu nejpozději do 35 dnů přede dnem voleb; toto podání musí být v listinné podobě opatřené úředně ověřeným podpisem voliče nebo v elektronické podobě zaslané prostřednictvím datové schránky.

Žádost musí obsahovat jméno a příjmení voliče, datum narození, adresu, kde má volič bydliště mimo území České republiky, a adresu, na kterou mají být písemnosti ke korespondenčnímu hlasování zaslány, popřípadě údaj o tom, že si volič převezme písemnosti u zastupitelského úřadu sám nebo prostřednictvím osoby, která se prokáže plnou mocí s úředně ověřeným podpisem voliče.“

Je to právě tato možnost postupovat přes osobu s plnou mocí, které dle Foldyny povede k tomu, že se korespondenční volba bude zneužívat. Podezírá neziskové organizace a mladé a „uvědomělé“, že se zaměří na seniory a sociálně slabé a nabídnou jim, že volby „vyřeší za ně“ právě přes podepsanou plnou moc, která dotyčnému umožňuje podat žádost vydání písemností ke korespondenčnímu hlasování a také tyto písemnosti převzít.

Přičemž u seniorů vidí jako možnost citové vydírání, že s nimi rodina přeruší kontakt, pokud plnou moc nepodepíší, a u sociálně slabých zase finanční. „Umíte si představit, jak vnuk přijde za prarodiči a řekne: Babičko, dědečku, u voleb se o nic nemusíte starat, já to všechno udělám za vás? Já ano a umím si představit i to, že velká část babiček a dědečků na to opravdu přistoupí – vždyť pro své děti a vnuky uděláme cokoli,“ nabízí možnost poslanec. Takto hrozit může i sociální pracovník, na něhož jsou senioři odkázáni v pečovacím zařízení.

A ptá se dál: „Umíte si totéž, co u seniorů, představit také u obyvatel vyloučených lokalit? Já ano a když se k tomu přidá ještě finanční bonus, tak si to umím představit ještě lépe.“ Připomíná, že neziskové organizace mají prostředků habaděj.

Pokud by volily statisíce občanů, bude to sice podezřelé, ale dle poslance SPD by se muselo dokázat u soudu, že skutečné bydliště nesouhlasí s tím, které bylo uvedeno v žádosti. A dokud nebude dokázáno, že byl tento hlas neplatný, tak by vláda zvolená těmito hlasy vládla a mohla by podnikat kroky, které by toto jednání zlegalizovaly.

„Navrhovaná novela volebního zákona má umožnit Změňákům zfalšování voleb a řeči o voličích v zahraničí jsou jen návnadou, kterou může spolknout pouze hňup, anebo gauner – jiná možnost není. Dále je potřeba říci, že přijetí této novely by bylo bezprostředním útokem na demokracii,“ tvrdí poslanec Foldyna a připomíná, že v takovém případě Listina základních práv a svobod říká, že mají občané právo se postavit na odpor.

Na otázku, proč by se jednalo o vládu neziskovek odpovídá Foldyna v závěru. Argumentuje, že jsou to právě neziskové organizace, které na školách na studenty působí. Neziskové organizace se také angažují v domovech pro seniory a v pomoci sociálně vyloučeným. Právě proto předpokládá, že se tento nástroj nakonec obrátí proti politikům, kteří novelu prosazují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …