Šlachta píše Pavlovi: Vymezte se proti EP. Sám jste nakreslil červenou čáru

27.10.2023 16:43 | Monitoring

Robert Šlachta, předseda hnutí Přísaha jako nejsilnější neparlamentní strany, píše prezidentu Petru Pavlovi. Jde o plány europoslanců na omezení pravomocí členských států. Hlavě státu připomíná, že i když se nedávno přimlouval za užší evropskou spolupráci, výslovně zdůraznil, že se to nemá týkat zahraniční a bezpečnostní politiky. Bylo by tedy záhodno, aby to dal europoslancům jasně najevo.

Šlachta píše Pavlovi: Vymezte se proti EP. Sám jste nakreslil červenou čáru
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Robert Šlachta na tiskovce: Kde vzít prachy? U zlodějů!

Výbor Evropského parlamentu pro ústavní záležitosti přijal výzvu, aby se v unijní agendě zásadně rozšířila sféra otázek, ve kterých není vyžadován jednomyslný souhlas členských států.

V Česku záměr jednoznačně podpořil člen správní rady VZP Miroslav Kalousek, který vyjádřil názor, že nastal konec „třetích cest“.

„Zrušení práva veta pokládám za zcela nezbytné, nemá-li být Evropa vydírána politiky jako je Orbán, nebo Fico. Svět se globalizuje, musíme si vybrat: Buď Kreml, nebo západ. Střední cesty, o jakých snili “osmašedesátníci”, jsou slepé. Konec legrace a bezpohlavních kompromisů,“ napsal.

A v podobném duchu se vyjádřil i prezident republiky Petr Pavel.

„Evropa je nikdy nekončící úkol a evropské národy jsou odsouzeny k tomu žít pohromadě. Má země chápe, že být součástí Evropy jde ruku v ruce se zodpovědností,“ zaznělo z jeho úst před Evropským parlamentem.

Hnutí Přísaha takové oslabování pravomocí členských států odmítá. A dopisem se obrací prezidenta republiky Petra Pavla, který sliboval na ústavu, že bude věrný České republice a zachovávat její Ústavu a zákony.

Mgr. Robert Šlachta

  • PŘÍSAHA Roberta Šlachty
  • mimo zastupitelskou funkci

Předseda hnutí Robert Šlachta totiž prezidentovi připomíná, že oblasti bezpečnostní a zahraniční politiky výslovně zmínil jako takové, ve kterých by zásada jednomyslnosti narušována být neměla. Bylo by prý užitečně, aby tento svůj postoj potvrdil, protože v plánech europoslanců mají být omezením zásady jednomyslnosti zasaženy i tyto oblasti.

„Podrobně jsem sledoval Vaše nedávné vyjádření ke zrušení jednomyslnosti hlasování v Evropské unii. Ve Vašem video prohlášení, ve kterém komentujete svá předchozí vyjádření k tématu, říkáte, že bychom si ve veřejné debatě měli stanovit červené linie a oblasti, kde princip jednomyslnosti v hlasování nechceme v žádném případě porušit. Sám v tomto videu hovoříte o oblastech bezpečnosti a zahraniční politiky,“ píše Šlachta.

Dodává, že plány výboru evropského parlamentu se dotýkají nejen obrany a zahraniční politiky, ale rovněž energetiky, která je rovněž suverénní agendou členských států.

„Otevřeně Vás za hnutí Přísaha vyzývám, abyste se veřejně vymezil proti zrušení práva jednomyslnosti v těchto oblastech,“ žádá Šlachta.

Souhlasí totiž, že bezpečnostní a zahraniční politika jsou „červenými liniemi“, jejichž překročení není v zájmu ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co jste od hradního křiváka jeho voliči čekali jiného?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 27.10.2023 17:32:51
Pan Duka ho přesné vystihl na pouti sv. Václava.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…