Šlachta pozval Ústečany na grilování: Nikdy jsem nebyl béčko a nebudu ani teď, ujišťoval

10.08.2021 19:47 | Reportáž

FOTOGALERIE Na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem uspořádalo první ze svých krajských předvolebních setkání hnutí Přísaha. A proběhlo v podobě typické pro letní měsíce – Robert Šlachta se setkal s občany při Grilování s Přísahou.

Šlachta pozval Ústečany na grilování: Nikdy jsem nebyl béčko a nebudu ani teď, ujišťoval
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Robert Šlachta pozval občany na grilování

Anketa

Kdo zatím předvedl nejlepší volební kampaň?

41%
48%
2%
0%
hlasovalo: 7103 lidí

Zatímco Ivan Bartoš o Ústeckém kraji, kde osobně kandiduje, pronesl, že zaostává i za Rumunskem – Robert Šlachta během jediného dne projel tři jeho města. Den vyvrcholil večerním grilováním v krajské metropoli Ústí nad Labem.

Lídrem krajské kandidátky Přísahy je zde Jaroslav Pelc, někdejší policejní detektiv. Kandiduje i šestatřicetiletý Lukáš Navrátil z Habrovan, který doposud neměl s politikou noc společného. Ke kandidatuře jej přiměla nepříjemná osobní zkušenost. Jako podnikatel měl v prostorách u své firmy problémy s nepřizpůsobivými a nenašel žádné zastání.

„Nakonec jsem já skončil s přeraženou čelistí,“ vyprávěl kandidát, který má na lístku Přísahy pro Ústecký kraj číslo pět. Po vlastní nepříjemné zkušenosti si uvědomil, jak moc důležité je zajištění bezpečnosti a proto si vybral hnutí Přísaha, které právě na bezpečnosti staví svůj program. ParlamentníListy.cz s ním přinesou obsáhlejší rozhovor.

Dorazila také obyvatelka Ústí nad Labem paní Marta Žejdlicová, která se rozhodla hnutí Přísaha podporovat. „Já jsem v poslední době vždy volila ANO, ale zklamaly mě kauzy pana Faltýnka a také pan Babiš, že ho nevypoklonkoval,“ sdělila pro ParlamentníListy.cz.

Mgr. Robert Šlachta

  • PŘÍSAHA Roberta Šlachty
  • mimo zastupitelskou funkci

Robert Šlachta dorazil na krajskou akci později, zdržel se na setkání v Děčíně. Mezitím se na nábřeží u Labe sešlo kolem 60 až 80 lidí. Točilo se pivo, lidé posedávali u stolků nad pochutinami a v rámci veselice bylo možné i podepsat petici, kterou Přísaha iniciovala. Jde o výzvu k důslednému prověření covidových státních zakázek. „My, níže podepsaní, občané naší České republiky, už nemůžeme dál přihlížet bezprecedentnímu rozkrádání veřejného majetku, kdy za nouzového stavu, mimo zákon o zadávání veřejných zakázek, plynou miliardy korun z veřejných rozpočtů pochybným firmám,“ stojí v jejím textu.

Robert Šlachta se hned po příjezdu ocitl v centru dění a zájmu Ústečanů. „Všichni se mě pořád ptají, s kým půjdeme, nebo nepůjdeme,“ vykládal předseda Přísahy přítomným o tom, co zajímá zejména novináře. Nejčastěji se ho prý ptají, co Piráti, nebo Babiš. „Já na to vždycky říkám, že jsem nikdy nedělal nikomu béčko a nebudu ho dělat ani teď,“ ujistil a dodal: „Jdeme sami za sebe. Jdeme se svými programovými věcmi a o nikoho se neopíráme. Jako někteří v koalici, kteří se opírají…"

Šlachta také prokázal znalost mnoha specifik Ústeckého kraje a hovořil o tom, že důležité budou i krajské a komunální volby, které mohou řadu věcí vyřešit. Nyní by však chtěl i za specifický kraj na severozápadě bojovat v Poslanecké sněmovně. Témata tohoto kraje jsou podle něj Přísaze blízká a je jasné, že jsou jiná než třeba pančování na Moravě.

Zájem mezi lidmi budily Šlachtovy knihy Třicet let pod přísahou a Čas na odvahu, které si mnozí přinesli k podpisu. Další fronta se pak utvořila na selfíčka s šéfem Přísahy. 

Následně pak v diskusi jeden z obyvatel vykládal, že problém s kriminalitou v Ústí nad Labem nespočívá v nějaké dramatické trestné činnosti, ale spíše v každodenním obtěžování, snižujícím zásadně kvalitu života. Dříve proti tomu celkem fungoval institut „zákazu pobytu“, který se podle něj přestal využívat pod tlakem ombudsmanky Šabatové. Nyní by doporučoval zásadu „třikrát a dost“.

Šlachta reagoval, že vidí dvě možnosti řešení. Buď rozvázat ruce policii (své návrhy v této oblasti lapidárně shrnul „zbavíme je administrativy a vyženeme je ven“), nebo důsledně vyžadovat dodržování pravidel od sociálně nepřizpůsobivých. „Ono se řekne my jim nedáme dávky. Ale v Litvínově mi řekli my jsme jim nedali dávky a zvedla se nám kriminalita,“ vykládal v hloučku u ohně. Řešením je tedy zaměřit se spíše na kontrolu. A v tom musí být posílena policie, těžko si představit, že by to měly zvládat úředníci a úřednice ze sociálky.

Se zásadou „třikrát a dost“ by pak Robert Šlachta souhlasil také.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…