Šlachtův bývalý pobočník, zatčený na Ukrajině, promluvil. Odnesl to prý za diplomata, kterého se chtěli zbavit

11.05.2018 22:35

Bývalý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a nyní podnikatel se speciální technikou Luděk Vokál popsal pro server Aktuálně.cz své zatčení na Ukrajině. Spolu s ním byl také zadržen český diplomat pracující pro zastoupení NATO v Kyjevě.

Šlachtův bývalý pobočník, zatčený na Ukrajině, promluvil. Odnesl to prý za diplomata, kterého se chtěli zbavit
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

Vokál v rozhovoru pro Aktuálně.cz hovoří o závažných obviněních na adresu ukrajinské kontrarozvědky, jež ho v Kyjevě zatkla. „V celé téhle kauze, která mě velmi poškozuje, nejde vůbec o mě, ale o pana M. P. ze struktur NATO, jehož se ukrajinská kontrarozvědka SBU potřebovala zbavit,“ poznamenal Vokál s tím, ža pan M. P. z českého zastoupení při NATO na Ukrajině kontaktoval již v Praze jeho firmu na dodávky defenzivní techniky. 

I když za něj manželka složila stotisícovou kauci, zůstává Vokál stále na Ukrajině, neboť nemá pas a nemůže zemi opustit. „Jen bůh ví, kdy se odsud dostanu,“ poznamenal Vokál, jenž je dle svých slov ze situace velmi frustrován a rozčarován.

„Na Ukrajinu jsem nevycestoval jako pokoutný prodejce speciálního zařízení, ale na pozvání lidí ze zdejší mise NATO, kteří mne ujistili, že připravovaný kontrakt je plně v souladu se zdejšími zákony,“ podotkl dále a popsal i jednání v Praze a v Kyjevě. 

„Pan M. P. nám zprostředkoval jednání s řadou ukrajinských generálů a vysokých zdejších představitelů, o těch českých ani nemluvě. Pro jednoho z ukrajinských náměstků ministra jsme dokonce připravili tříhodinovou ukázku vyspělé rušicí techniky. I té mimořádně výkonné od Izraelců, jejichž firmy zastupujeme. Ukrajinský náměstek byl naprosto nadšen,“ sdělil se slovy, že pro všechna jednání má důkazy. 

  • Původní text ZDE.

„U všech těch jednání s někdy až mafiánskými byznysmeny byl zástupce zdejší mise NATO. Proto mě ani nenapadlo, že by měl nastat nějaký problém, natož že mě zatkne ukrajinská kontrarozvědka. Ukrajinci si pak začali objednávat další a další systémy za hodně vysoké částky – ať už z USA či z Izraele,“ dodal dále k jednáním Vokál. 

Popisoval dále i problémy s placením, kdy Ukrajinci podle něj nebyli ochotni zaplatit ani padesátiprocentní zálohu, natož fakturu. „Ale stále ode mě paradoxně chtěli, aniž by cokoliv zaplatili, kódový klíč, aby ji mohli používat. Bez klíče jim byla i již dodaná technika k ničemu,“ podotkl dále Vokál a sdělil, že mu bylo řečeno, že do Prahy peníze dopraví kazašská mafie.

„To už byl pro mě šok. To už mi fakt došla trpělivost. Obchod začínal přerůstat v bordel. Navíc jsem měl dojem, že jsem vtahován do jakési vysoké zpravodajské hry, které jsem nerozuměl. Tím pro mě tohle jednání někdy kolem 25. dubna skončilo,“ popsal, jak pak následně dostal zaplaceno padělky a bylo mu z ukrajinské strany vyhrožováno a následně byl zatčen.

„Jeden z mailů, které jsme od Ukrajinců dostali, je následujícího znění: ‚Uštědřili jsme České republice a jejímu velvyslanectví políček za to, jak nahlížejí na Ukrajinu a přistupují k ukrajinským státním orgánům.‘ I tohle mohu samozřejmě doložit,“ popsal také, co se mu přihodilo. 

Jak dodal závěrem, v současné době se cítí ohrožen a i z toho důvodu tedy komunikuje s českým velvyslanectvím v Kyjevě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …