Slavia Ukrajině: Před fotbalem vlajky, symboly a sbírka

10.08.2023 19:45 | Reportáž

Žluté dresy, skandování „Dnipro“ i z tribuny Sever a z mikrofonu ujištění, že symboly jsou důležité a Slavia stojí za Ukrajinou. Tak začalo utkání Evropské fotbalové ligy, ke kterému do Edenu přijel tým z válčící země. Do Edenu, inaugurovaného na „mírové hřiště“.

Slavia Ukrajině: Před fotbalem vlajky, symboly a sbírka
Foto: Jaroslav Polanský
Popisek: Před fotbalovým zápasem Slavia Praha - Dnipro-1

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí

Dnipro. Město, jehož název vznikl až v roce 2016 přejmenováním dosavadního Dněpropetrovsku. Jedno z center východní Ukrajiny. Válečná zóna.

Ale také jméno fotbalového týmu, který ve čtvrtek večer přijel do Edenu hrát se Slavií předkolo Evropské ligy.

I přes válku se na Ukrajině dokázala odehrát fotbalová sezóna 2022–2023. Z ligy pouze odstoupily týmy z válčících Mariupolu a Černihivu. Týmy z Doněcka a Luhanska už několik let hrají své zápasy na západě země.

Tým Dnipra se rovněž rozhodl hrát některé domácí zápasy v bezpečnější části země, konkrétně na dvanáctitisícovém stadionu v Užhorodu. Přesto si druhým místem v soutěži vykopal postup do evropských pohárů. Ty hraje v Košicích.

Sto tisíc pro děti

Před domácím zápasem se Slavia Praha rozhodla uspořádat akci na podporu Ukrajině. K zápasu na stadionu v Edenu nastupovali ve žlutých tričkách.

„Každý zápas platí, že na hřišti jsme soupeři. Bojujeme do poslední minuty. Za jeho hranicemi jsme však lidmi, kteří chtějí žít ve svobodném světě bez nutnosti každodenního strachu o své blízké,“ vysvětlila v tiskové zprávě akci, nazvanou jako „Mírové hřiště“.

Na „mírové hřiště“ byl prý trávník v Edenu inaugurován během společného oběda.

Název „mírové hřiště“ ale není jen jednorázovým marketingovým nápadem. Jde o dlouhodobý projekt Mezinárodní dětské fotbalové asociace, který odkazuje k událostem z roku 1914, kdy se během první světové války němečtí a britští vojáci v zákopech dohodli na tzv. „vánočním příměří“ a v jeho průběhu si mezi válečnými liniemi dokonce odehráli fotbalové utkání.

„Dnešní duel je symbolicky věnován válkou zmítané zemi. Ti, kteří nejvíce trpí, jsou děti. Těžce nemocné nebo přímo postižené ruskou agresí,“ četl po příchodu hráčů na hřiště hlasatel, komu se Slavia rozhodla předat šek na sto tisíc korun.

„Ode dneška si můžeme každý den symbolicky připomínat hodnoty míru, lidských práv a férového jednání v rámci mezilidských vztahů,“ uvedla Michaela Schejbalová, CSR manažerka SK Slavia Praha.

Hráči z Dnipra, kteří našli azyl ve slovenských Košicích, měli přes svá žlutá trička ještě ukrajinské vlajky.

Slávistické publikum je přivítalo skandováním „Dnipro“.

Následovalo společné focení obou mužstev s transparentem „We stand with Ukraine“. Totéž měly oba týmy napsané i na žlutých tričkách.

„Dámy a pánové, dějiny lidstva jsou o symbolech. Malých i velkých. My věříme, že každý má smysl. Chceme, aby celý svět viděl, že stojíme za Ukrajinou,“ hlásil do toho hlasatel.

My Češi podle něj moc dobře víme, jaké to je, být napaden a okupován.

„Proto jsme se dnes stali prvním mírovým hřištěm v České republice,“ vyhlásil a doplnil to výčtem charitativní pomoci, která jasně dokazuje, že stojíme za Ukrajinou.


 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zdalipak museli fotbalisté podepsat papír, že nesouhlasí s nacistickým kyjevským režimem?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekaldas , 11.08.2023 9:17:43
Je přeci třeba měřit všem stejným metrem.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …