Slavný americký novinář Zakaria: Pouze výrazná ukrajinská vítězství dostanou Rusko k jednacímu stolu

28.02.2023 19:55 | Komentář

Západ vyzbrojuje dál Ukrajinu a doufá, že její protiofenziva bude úspěšná, v opačném případě se objevují informace o ultimátech pro ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a tlaku na Kyjev, aby s Ruskem zahájil mírové rozhovory. Do vyjednávání se vkládá i Čína se svým dvanáctibodovým plánem na ukončení války. Jak šéfa Kremlu dostat k jednacímu stolu, popsal novinář a moderátor CNN Fareed Zakaria.

Slavný americký novinář Zakaria: Pouze výrazná ukrajinská vítězství dostanou Rusko k jednacímu stolu
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Zakaria uvádí, že klíčová pro Ukrajinu a její schopnost obrany bude pokračující podpora Západu. Od dodávek dalších zbraní si Západ slibuje, že Ukrajina bude mít větší šanci do podzimu s protiofenzivou uspět a získat zpět okupovaná území.

„Existuje pouze jediná odpověď pro Západ a jeho spojence – dát Ukrajině více zbraní a peněz,“ píše novinář CNN Zakaria s tím, že to je jediná cesta, jak by z války na Ukrajině nemusel ruský prezident Vladimir Putin vyjít jako vítěz, neboť s dostatečnou podporou Západu by Kyjev přece jen mohl získat zpět své území aktuálně okupované Ruskem.

Zakaria je prominentním americkým žurnalistou v oblasti zahraniční politiky, jeho pořad GPS Fareeda Zakarii je už téměř patnáct let vlajkovou lodí žurnalistiky CNN a jeho radám prý rád naslouchal i prezident Obama, který jej tituloval jako „prominentního žurnalistu“.

Nyní je podle experta rusko-ukrajinský konflikt v opotřebovávací fázi. Ruská armáda předváděla sice většinu války tristní výkon, ale to se začíná měnit, dodává Zakaria. Ani západní sankce nejsou dostatečně silným nástrojem, který by Rusku znemožnil v agresi na Ukrajině pokračovat.

Naprosté vítězství Ukrajiny ale v blízké době neočekává. „Úkolem Západu je zajistit, aby Ukrajina měla co největší úspěch a zajistila si momentum na bojišti, aby do vyjednávání mohla vstoupit v silné pozici. Pouze dramatická ukrajinská vítězství, jako například odstřihnutí Krymu, dostanou Putina k vyjednávacímu stolu,“ míní Zakaria. Pakliže se Ukrajině nepodaří do podzimu získat okupovaná území, dá se očekávat ze strany západních zemí zvýšení tlaku na Kyjev, aby začal jednat s ruskou stranou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…