Slavný anglický komik vytáčí liberály. Rozjíždí show se všemi, které zakazují

24.08.2021 20:42 | Kauza

Termín „cancel culture“ neboli „kultura rušení“ čím dál více rezonuje ve společenské diskusi. Lze jím obecně definovat snahy „vymazat“ z povědomí veřejnosti osoby, které řekly něco, co je považováno za nevhodné či urážlivě. Na pole této problematiky se rozhodl pustit známý britský herec John Cleese – v novém pořadu pro britský Channel 4 bude zpovídat takto „zrušené“ lidi a probere s nimi nejrůznější aspekty politické korektnosti, informuje o tom Český rozhlas Radio Wave.

Slavný anglický komik vytáčí liberály. Rozjíždí show se všemi, které zakazují
Foto: pxhere.com | CC0 Public Domain
Popisek: Ilustrační foto

V pořadu nazvaném John Cleese: Cancel Me se bude prý britský komik zabývat otázkou, proč se nová „probuzená“ generace snaží přepsat pravidla toho, co se smí nebo nesmí říkat. Jeho hosty budou lidé, kteří tvrdí, že byli „zrušeni“ na základě svých činů nebo prohlášení, i s aktivisty, kteří podnikali opoziční kroky vůči různým osobnostem veřejného života.

Původní zdroj ZDE.

„Těší mě, že mám šanci prozkoumat s kamerou všechny aspekty takzvané politické korektnosti. Je toho tolik, čemu nerozumím, například: jak byla v některých případech dokonalá myšlenka ‚buďme všichni ke všem laskaví‘ dohnána ad absurdum,“ řekl Cleese pro deník The Guardian.

„Chci uvést na pravou míru různé důvody, aby si lidé snadněji udělali jasno v tom, s čím nesouhlasí a v čem se zatím nedokážou rozhodnout,“ popsal, v čem v tomto projektu spatřuje své hlavní poselství.

Nešvar zvaný „cancel culture“ je stále častějším jevem, který se jen těžko slučuje s demokratickými principy. Původně se používal ve spojitosti s vymazáním uživatelů na sociálních sítích, nyní se s ním setkáváme i v reálném prostředí. Podle kritiků směřuje od likvidace svobody slova k diktatuře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…