Slavný hokejista a organizátor mistrovství světa Petr Bříza: Rusové dělali problémy celé mistrovství

18.05.2015 21:34

Hostem pondělní kauzy na rádiu Impuls byl šéf pražské části organizace právě skončeného mistrovství světa v ledním hokeji. Vyjádřil se nejen k šampionátu, ale i k možné budoucnosti českého hokeje a k hokejistům Ruské federace, kteří po prohraném finále nepočkali na kanadskou hymnu.

Slavný hokejista a organizátor mistrovství světa Petr Bříza: Rusové dělali problémy celé mistrovství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hokejoví fanoušci opodál na tom byli s účastí o poznání lépe. Přitom do úvodní buly zbývaly asi dvě hodiny

Ačkoliv mistrovství oficiálně skončilo předáním poháru kanadskému kapitánovi Sidneymu Crosbymu, pro organizátory pořád pokračuje. „Musíme vyklidit do dvou dnů prostor, pak následují faktury a celkové vyúčtování. Očekávám, že to potrvá minimálně ještě měsíc,“ naznačil bývalý hokejový brankář, za jak dlouho si bude moci užít zasloužené dovolené.

Letošní mistrovství se podle všech ohlasů opravdu vydařilo. „Ne, není to mazání medu kolem úst,“ reagoval okamžitě Bříza na otázku moderátora, zdali ohlasy na vydařené mistrovství nebyly jen slušností. „Reakce přicházejí každý den, všechny problémy – a že jich moc nebylo – jsme společně s IHF a ostatními partnery ihned vyřešili,“ pochvaloval si Bříza s dodatkem, že se povedlo vytvořit divácký rekord. Mistrovství světa vidělo přes 741 tisíc hokejových fanoušků.

Pokud nebude stát podporovat hokej, můžeme být rádi za čtvrtfinále

Rozhovor se ale týkal i pochmurnějších témat, konkrétně vyhlídek do budoucna českého hokeje Břízovýma očima. „Bavíme se o sportu, který je při vší úctě k ostatním sportům naším stříbrným sportem. V posledních letech je ale bohužel hokej odkázán sám na sebe,“ řekl manažer hokejové Sparty k finanční situaci českého hokeje a dodal, že by se podle něj měl více zapojit do jeho fungování stát. „Pokud budeme mít dostatečnou podporu, můžeme mít za deset jedenáct let další šampionát. Chce to vychovávat další mladé hokejisty, musíme do něj dobře dávat peníze,“ naznačil Bříza tradiční problém s nedostatkem financí.

„Pokud nebude taková podpora, může se klidně stát, že brzy budeme rádi za čtvrtfinále,“ řekl pražský zastupitel s narážkou, že když může Rakousko podporovat lyžařský sport, tak Česká republika může podporovat pro změnu hokej. Vyjádřil se i k tomu, že Vladimír Růžicka momentálně asi nemohl sestavit lepší tým než ten, který vybojoval na letošním mistrovství „až“ čtvrté místo. „Teď nemáme v NHL tolik top hráčů, a ti, kteří tam jsou, nehrají za ty nejlepší kluby,“ řekl a projevil mimo jiné názor, že by měl Jaromír Jágr dostat celoživotní cenu za přínos národnímu týmu.

Rusové neprokázali respekt ani k soupeři, ani k mistrovství

Řeč se dostala asi na jedinou kaňku celého šampionátu, o kterou se postarala hokejová „sborná“, která nepočkala při slavnostním ceremoniálu na kanadskou hymnu. „Ještě se to neřešilo, ale asi to bude mít dohru na diplomatickém poli,“ nastínil Bříza, jak asi bude postupovat IHF. Rusové podle něj ale „zlobili“ celé mistrovství. „Zvolili si jiný hotel, než který jsme jim zamluvili, a tím porušili bezpečnostní riziko. Byli zkrátka až moc přemotivováni,“ řekl na adresu Ovečkina a spol. stroze Bříza, který bude v nejbližších dnech řešit i finanční otázku své milované Sparty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…