Slavný lékař Kolář o zdraví Miloše Zemana: Bohužel...

04.05.2015 8:10

Světově uznávaný fyzioterapeut Pavel Kolář je známý především péčí o vrcholové sportovce, politiky i řadu celebrit. Rukama mu ale prošli i tři čeští prezidenti. Jací byli pacienti a jak je na tom se zdravím prezident Miloš Zeman? Na to Kolář odpovídal v rozhovoru pro časopis Týden, kde také pohovořil o ministru financí Andreji Babišovi, který Kolářovi nechal vybudovat pracoviště.

Slavný lékař Kolář o zdraví Miloše Zemana: Bohužel...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš zeman

Kolář byl členem tří prezidentských lékařských konzilií. Pomáhal Václavům Havlovi a Klausovi a teď pečuje o zdraví Miloše Zemana. Kolář tvrdí, že každý z prezidentů byl svůj a každý mu něco dal. Nejvíc toho prý prožil s Václavem Havlem, kterého léčil od roku 1990 a kterého zažil i v situacích, kdy byl několikrát těsně před smrtí. „Bylo to mnohdy dost obtížné, obrovský stres pracovat v jeho konziliu,“ vysvětloval Kolář.

Havel na rozdíl od svého nástupce Václava Klause moc nesportoval, což se údajně odráželo i v přístupu k nemoci. „Václav Klaus jako sportovec daleko víc slyší na prevenci a aktivně se snaží. Václav Havel spíš očekával opravárenskou péči. Tak jako prezident Zeman. Je těžké ho přimět, aby pro své zdraví dělal cokoli preventivně. Musí se s ním vyjednávat,“ tvrdí Kolář.

Opilý nebo nemocný?

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana je dle fyzioterapeuta kromě mírné cukrovky a špatných nervů v nohou, kvůli kterým má problémy s rovnováhou, dobrý. „Provází ho stav, kdy úplně ztratíte cit v nohou. Jako kdybyste chodili na dřevěných protézách, které začínají v půli lýtek, jako kdybyste si obuli nižší holínky. Zkrátka špatně reagujete při chůzi na podložku, špatně šlápnete a je problém,“ popisoval Kolář nejvážnější zdravotní problém českého prezidenta.

Někteří lidé připisují Zemanovo vrávorání opilosti. „Všichni víme, že si občas skleničku dá a že to má rád. Na druhé straně lidé, kteří mají tohle onemocnění, opravdu takhle chodí a může to vypadat jako opilost. Jde o ztrátu rovnováhy, vyvažování při chůzi. U něho je ta ztráta velká,“ osvětloval dále Kolář.

Prezident by se dle jeho soudu měl více věnovat prevenci, což ale nedělá. „Bohužel, pohybová aktivita je mu cizí. Je těžké ho k tomu přemlouvat, ale měl by dělat víc. Nedělá, což patří k jeho nátuře,“ popisoval Kolář s tím, že prezident tento „nedostatek“ dorovnává dobrou náladou a optimismem. „Jemu vlastně tolik nevadí ztráta pohyblivosti, nevadí mu, že se nemůže tolik hýbat. Tak jako by to vadilo mně nebo někomu jinému,“ uvedl fyzioterapeut.

Politika nás rozdělila

V další části rozhovoru Kolář pohovořil o ministru financí a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který ještě před vstupem do politiky nechal za 300 milionů vybudovat Centrum pohybové medicíny. Na specializovaném pracovišti působí kromě jiných i Pavel Kolář, jehož jméno dnes figuruje v názvu budovy.

S Andrejem Babišem se prý Kolář potkal v době, kdy neměl žádnou politickou ambici. „Byl to můj pacient, znali jsme se velmi dobře, naše rodiny spolu jezdily na dovolenou. Myslím, že politika, kterou začal dělat, nás trošku rozdělila,“ uvedl Kolář s tím, že v současné době jsou s Babišem „normální byznys partneři“.  Fyzioterapeut prý platí nájem, a když se přijde léčit Andrej Babiš, musí za služby nehrazené zdravotní pojišťovnou platit jako každý jiný. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …