Šlechtová se v ČT rozjela: Tohle všechno nám Evropská unie nařizuje!

11.10.2017 22:26

Moderátorka ČT Daniela Písařovicová zpovídala před kamerami deset lídrů politických stran. Chtěla od nich slyšet, zda jsou dotace Evropské unie přínosné, nebo spíše škodlivé. Ptala se však také na bytovou situaci v Česku. A hned v úvodu debaty padla narážka na lithium.

Šlechtová se v ČT rozjela: Tohle všechno nám Evropská unie nařizuje!
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ministryně obrany Karla Šlechtová

Před kamerami veřejnoprávní televize se sešli Stanislav Antoš z KDU-ČSL, někdejší primátor Plzně za ODS Martin Baxa, Dalibor Halátek (Zelení), Václav Horáček (TOP 09), Jan Hrnčíř (SPD), komunista Vladimír Koníček, Petr Kulhánek (STAN), Gabriela Nekolová (ČSSD), Ladislav Stalmach (Piráti) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO.

Do roku 2020 bychom mohli dostat 590 miliard, otázkou je, zda jsme schopni připravit projekty, které bychom mohli z dotací financovat.

V pořadu se ale mluvilo nejen o dotacích, ale také o bydlení. Podle Hrnčíře v Česku chybí podpora mladých rodin. Mladí lidé by si podle Hrnčíře zasloužili odpustit část hypotéky, když budou řádně pracovat. Pokud tradiční strany přestanou rozkrádat Českou republiku, pravil host, peněz bude dost. „Já tady nechci otevírat téma lithium, ale je to stále stejný příběh,“ vyjádřil svůj názor Hrnčíř.

Baxa okamžitě zaútočil na hnutí ANO Andreje Babiše. „Já jenom připomenu, že Praha pod vedením hnutí ANO nebyla schopná schválit územní plán, což brzdí výstavbu bytů,“ udeřil Baxa na favorita nadcházejících voleb. „Podobná je situace i v Brně, kde je primátor z ANO a má náměstka ze Strany zelených,“ zaznělo z úst občanského demokrata. Karla Šlechtová se okamžitě ohradila. Za růst cen bytů mohou podle členky vlády faktory, které oponent z ODS nezmínil. Stát by podle dámy měl podporovat především nájemní bydlení.

Komunista Koníček doporučil lidem vrátit se k družstevnímu bydlení, což je něco, co v Česku před třiceti lety už fungovalo a bylo by dobře se k tomu vrátit. Nekolová však s kolegou nesouhlasila. Lepší by bylo podporovat mladé rodiny, aby si mohly byty koupit, k diskusi ovšem je, kolik peněz by si mladí lidé, kteří chtějí založit rodinu, mohli půjčit. Vedle toho chce ČSSD i nadále prosazovat i zákon o sociálním bydlení, který se prozatím nepodařilo prosadit.

Horáček a Kulhánek se posléze shodli na tom, že obce a stát by měly spolupracovat ve výstavbě bytů. Pokud jde o půjčky MMR, tak podle Horáčka je třeba tyto půjčky zatraktivnit, aby pro lidi bylo opravdu výhodné si u státu půjčovat. „Obce by měly stavět byty ve spolupráci se státem,“ doporučil Kulhánek. „Přesně tak,“ ozvala se konečně Šlechtová.

Šlechtová připomněla, že Ministerstvo pro místní rozvoj už nabízí půjčky jak pro mladé rodiny, tak pro seniory. „Podle Ústavy České republiky má každý občan právo na bydlení,“ dodala členka vlády.

Lidovec Stanislav Antoš na to šel z trochu jiné strany. Doporučil zrušit Ministerstvo pro místní rozvoj a jeho agendu převést na jiné resorty. Šlechtová se okamžitě ozvala a doporučila zrušit post lidoveckého vicepremiéra pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka.

Hosté poté debatovali o tom, že je třeba lépe čerpat evropské dotace a s jejich pomocí řešit stavbu dálnic a jiné složité projekty v Česku. A zase se ozvala Šlechtová. „Promiňte, musím dát přednášku. Támhle je Amerika, tady je Rusko, tady jsou Saúdové a my musíme být konkurenceschopní v rámci celého světa. Evropské dotace tu nejsou od toho, aby se řešily národní problémy,“ rozohnila se členka vláda ve studiu.  

„Myslím, že tato přednáška nebyla potřeba, protože si myslím, že jsme schopni chápat ten širší rámec,“ rýpl si okamžitě Kulhánek.

„EU nám nařídila jedenáct cílů. ... Další věc je, že nám Evropská komise v letech 2013 a 2014 dala tzv. předběžné podmínky, kde naše vláda schvalovala 172 podmínek. ... My máme opravdu velké excelovské tabulky, ve kterých musíme všechno dodržet, abychom to nemuseli vracet,“ rozjela se ministryně.

Horáček si okamžitě do ministraně rýpl, že se této vládě nedaří čerpat dotace. Pokud by TOP 09 měla přijít s nějakými změnami systému, tak „TOP 09 je velmi progresivní, protože říká, že většina dotačních titulů by se měla zrušit a peníze by měly být převedeny na města a obce“, doporučil Horáček.

Piráti jsou jednoznačně proevropskou stranou, ujišťoval Stalmach

Pirát Stalmach ve shodě s Horáčkem konstatoval, že by více peněz mělo směřovat přímo do měst a obcí a to především do menších obcí, aby se nevylidňoval venkov. Pokud jde o dotace, tak podání žádostí o ně je podle Stalmacha velmi složité. A když už o ně máme žádat, tak je třeba přitlačit na dotace pro zrychlení internetu, které spadají pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. Navzdory tomu, že EU kritizoval, oznámil divákům, že Piráti jsou jednoznačně proevropskou stranou.

Dalibor Halátek (Zelení) konstatoval, že by pomohlo, kdyby každá dotace nebyla kontrolována pětkrát. Mělo by prý stačit jednou a důkladně.

Podle Koníčka některé dotace vůbec nemají smysl. A když chtěla moderátorka slyšet, které to jsou, komunista se dovolával trhu. „Dotace, které křiví trh,“ poznamenal Koníček. Hrnčíř poznamenal, že do soukromého podnikání dotace nepatří, zatímco do veřejného sektoru ano.

„Po Lisabonské smlouvě je EU naprosto jiným spolkem, než do kterého jsme v roce 2004 vstupovali. Jiná věc je, že žádný dotační narkoman nemůže dlouhodobě fungovat,“ řekl Hrnčíř. A kde by tedy vzal peníze, když dotace kritizuje? Podle okamurovce by stačilo přestat rozkrádat stát. Znovu připomněl současné spory o lithium.

Šlechtová všem kolegům připomněla, že Česká republika za každé vložené euro do evropského rozpočtu dostane nazpět 2,7 eura. Tohle nepotrvá věčně, ale zatím to trvá. Mluví se sice o brexitu, který by mohl změnit finanční poměry v EU, ale podle ministryně Šlechtové teď „Velká Británie chodí po Evropské komisi po špičkách a vyjednává a žádá přechodné období.“

Když se znovu dostal ke slovu Antoš, konstatoval, že jsme součástí EU a záleží jen na nás, jak moc budeme v EU slyšet. „Kolik si vybojujeme, tolik jsme slyšet. A já jen k tomu vystoupení z EUI, to by byla katastrofa. Ti nešťastní Britové, kteří se rozhodli odejít z EU, jsou opravdu nešťastní,“ vyjádřil svůj názor Antoš.

Komunista Koníček a okamurovec Hrnčíř naproti tomu volali po referendu o odchodu z EU. Ve svém volání však zůstali osamoceni. Nepodpořil je ani občanský demokrat Baxa. Bývalý primátor Plzně zdůraznil, že musíme zůstat členem EU, ale sebevědomým členem, který si nenechá jen tak něco diktovat.

Já jsem se na... naštvala na kolegy, rozčilovala se Šlechtová

Před kamerami došlo také na téma zjednodušení stavebního řízení, které je poměrně složité a této vládě se příliš nepodařilo je zjednodušit, což uznala i Šlechtová. Hrnčíř v této souvislosti doporučil napsat stavební zákon zcela nový. „My píšeme nový stavební zákon. A víte, proč jsme si ho vymyslela? Protože jsem se doslova na... naštvala na své kolegy, kteří mě v tom chtěli nechat utopit,“ rozčílila se členka vlády.

Nekolová okamžitě oponovala, že přípravou nového stavebního zákona se zabývala vláda a nejde o sólo akci ministryně Šlechtové. Také lidovec Antoš řekl, že příští vláda musí se stavebním zákonem něco udělat. A to už se Šlechtová neudržela. „(Lidovecké) Ministerstvo zemědělství blokovalo úplně všechno,“ vypálila ministryně.

Baxa se posléze vysmál celé koalici. To, jak se ve studiu zástupci ČSSD, ANO a KDU-ČSL hádají, podle politika jen ukazuje, že stávající vláda se dokázala shodnout jen na tom, že všechno zkomplikuje a zbyrokratizuje.  

Hosté poté svedli boj o to, zda je dobře, že se ke stavebnímu řízení smí vyjadřovat dotčená veřejnost či ekologické spolky. Zatímco Baxa neviděl důvod pro to, proč ekologický spolek z Brna kritizuje nějakou stavbu v Plzni, tak podle politika Zelených Halátka na to mají lidé právo. Pirát Stalmach politika Zelených podpořil. Pirát jasně řekl, že člen spolku z Brna se za jasně daných podmínek má právo vyjádřit ke konkrétní stavbě např. v Plzni.

Politici se nakonec vrátili k zákonu o sociálním bydlení. Nekolová zopakovala, že ČSSD velmi stojí o prosazení tohoto zákona, ale jiní členové koalice byli proti tomuto zákonu. Šlechtová sice uznala, že zákon o sociálním bydlení je potřeba, ale konstatovala, že už se nenašla shoda na tom, co všechno lze označit za sociální bydlení. Nekolová si trvala na tom, že to bylo trochu jinak, ale prostor museli dostat i jiní politici.

Když se znovu dostal ke slovu Hrnčíř, konstatoval, že všechny dávky, včetně sociálního bydlení mají dostávat jen lidé, kteří to potřebují, ale ne paraziti. Politici ostatních stran okamžitě Hrnčířova slova zpochybnili a poukazovali na to, že se bude jen těžko stanovovat, kdo je parazit. Byl by parazitem např. handicapovaný český občan? Handicapovaný občan podle Hrnčíře není parazit.

Horáček konstatoval, že musí být jasně definováno, kdo bude mít nárok na sociální bydlení. V zákoně, který prosazovala ČSSD, to jasně definováno nebylo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…