Slepice nebo vejce? V Česku za chvíli nebude ani jedno

04.04.2023 14:43

Agrární komora České republiky varuje, že kvůli nízkým výkupním cenám a vysokým nákladům plánuje množství drůbežářských podniků výrazné snížení produkce. Několikaletý výhled je podle komory ještě horší, protože kvůli zákazu klecových chovů zvažuje ukončení činnosti přes 60 % producentů vajec. Vejce v českých obchodech přitom patří k nejdražším v Evropě, což zkritizoval i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Slepice nebo vejce? V Česku za chvíli nebude ani jedno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vejce

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí
Agrární komora ČR, která sdružuje většinu českých podnikatelů v zemědělství, lesnictví a potravinářství, na svém facebooku varuje před nedostatkem domácích vajec na trhu. „České zemědělství nemá příliš optimistické vyhlídky. Zatímco ovocnáři už kácejí stromy ve svých sadech, chovatelé nosnic přemýšlejí, co s prodělečnými chovy,“ upozorňuje komora, že drůbežářské podniky stojí před velkou krizí.

Podle společného průzkumu s Českomoravskou drůbežářskou unií prý plánuje zhruba 20 % tuzemských drůbežářských podniků letos významně snížit produkci. „A to kvůli přetrvávající nejistotě, vysokým nákladům a nízkým výkupním cenám vajec, na které obchodní řetězce čím dál víc tlačí,“ vysvětluje Agrární komora ČR.

Situace se má ještě zhoršit po roce 2027, kdy začne platit zákaz klecových chovů. „S blížícím se termínem národního zákazu klecových chovů nosnic od roku 2027 navíc zvažuje ukončit podnikání přes 60 % producentů vajec. Za pár let tak může nastat stav, kdy v regálech obchodů budou zákazníci jen těžko hledat vejce z domácí produkce,“ varuje komora.

Ceny vajec v České republice přitom zdražují trojnásobným tempem oproti průměru Evropské unie. Podle dat Eurostatu se v únoru zvýšily ceny vajec dokonce nejvíce ze všech zemí Evropské unie. Meziročně vejce zdražila o 95,1 procenta, zatímco průměr za EU je 31,1 procenta, jak informuje server Irozhlas.cz.

Za vysokými cenami vajec stojí zejména nepřiměřené marže obchodních řetězců. Zatímco zemědělci vejce prodávali meziročně o 1,61 koruny dráž (za 3,55 Kč), na pultech obchodů zdražila o 2,71 koruny na 5,65 Kč. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula kvůli tomu dokonce podal podnět k prošetření na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„Současnou situaci by nikdo neměl zneužívat k neúměrnému navyšování zisku. Obchodníci bohužel stále zkoušejí, co naši občané vydrží. V této těžké době je podle mě jejich chování za hranou slušnosti. Lidé vejce při vaření a pečení potřebují, a nezbývá jim tedy nic jiného než cenu akceptovat. Proto požádáme Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby prověřil, zda se obchodníci nedomlouvají a nezvyšují ceny současně,“ uvedl Nekula podle informací serveru Seznamzprávy.cz.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nenadávejte, radujte se,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTecumseh , 04.04.2023 17:22:46
veselte se, budujme kapitalismus a rozvojovou bezprávní zemi kolonii USA a EU Havloobludárium a zpívejme: teď už máme, co jsme chtěli, pro tohle jsme v listopadu 89, klíčema cinkali a do EU vstupovali a v roce 2021 volili Rychetského slepence v čele s kašpárkem Fialou.... kdo žije 32 let v kapitalistickém pekle, vzpomíná s láskou na těch 40 let toho v socialismu. Díky za ten KAPITALISMUS Havlíčku Havle ! !

|  7 |  0

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…