Slíbili Ukrajině. Nedají. Nemají z čeho. Potíže v EU

23.05.2024 14:20 | Zprávy

Německo apeluje na západní spojence, aby poskytli Ukrajině systémy protivzdušné obrany. Berlín přislíbil poslání tří systémů Patriot a 50 systémů Gepard s kratším dosahem. Jenže ostatní země se v další pomoci zdráhají. Mezi hlavní důvody patří cenovka systémů Patriot, přibližně 1 miliarda dolarů za kus a miliony za každou raketu. Země jako Polsko, Rumunsko a další navíc nechtějí posílat další systémy a rakety, protože tím už ohrožují bezpečí vlastního vzdušného prostoru. „Neexistuje žádné evropské vedení ani jednota mezi hlavními aktéry,“ řekl Nico Lange, bývalý náčelník štábu německého ministerstva obrany.

Slíbili Ukrajině. Nedají. Nemají z čeho. Potíže v EU
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Rakety - ilustrační foto:

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj neustále apeluje na západní spojence, aby poskytli více systémů protivzdušné obrany kvůli ochraně ukrajinských měst a infrastruktury před ruskými raketami, bombami a bezpilotními letouny.

Na výzvu nyní reagovalo Německo, které přislíbilo tři ze svých jedenácti baterií Patriot americké výroby a více než 50 systémů protivzdušné obrany kratšího dosahu Gepard a raket vzduch–vzduch. Ostatní země ale Německo nenásledují a s další pomocí už se čím dál více zdráhají.

Německo před měsíce spustilo iniciativu Okamžitá akce na ochranu vzdušného prostoru, ke které se připojila řada států. Německé ministerstvo obrany uvedlo, že Belgie, Dánsko, Norsko, Kanada a Nizozemsko se zavázaly k financování a Francie, Španělsko, Rumunsko, Litva, Belgie, Spojené státy a Spojené království přislíbily poskytnout materiál a rakety. Do programu se chce zapojit také Lotyšsko.

V rámci shánění financí se podařilo vybrat 1 miliardu eur, které by měly pomoci v ochraně vzdušného prostoru Ukrajiny. Vysocí němečtí politici, především ministryně zahraničí Annalena Baerbocková a ministr obrany Boris Pistorius, nyní apelují na spojence, aby splnili své sliby a darovali Ukrajině baterie protivzdušné a protiraketové obrany Patriot. Další vyslání je „absolutní prioritou“, řekla Baerbocková během úterní cesty do Kyjeva, jak informuje bruselský list Politico. 

Ačkoli německá iniciativa zahrnuje i alternativy, jako jsou systémy protivzdušné obrany SAMP/T, NASAMS, HAWK, IRIS-T nebo S-300, jsou to právě americké Patrioty, které jsou proti útokům nejúčinnější. Výhody Patriotů jsou zřejmé, ukrajinští vojáci jsou již vycvičeni k používání systému odpalovacích zařízení na nákladních automobilech spolu s radary a stíhači.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se nedávno jasně vyjádřil, že „existují systémy Patriot, které mohou být Ukrajině poskytnuty“. Ale zatím se nezdá, že by další země byly ochotné své systémy poskytnout.

Důvodem je i fakt, že celá iniciativa je na bázi dobrovolnosti a chybí jakékoliv rozhodující orgány. „Neexistuje žádné evropské vedení ani jednota mezi hlavními aktéry,“ řekl Nico Lange, bývalý náčelník štábu německého ministerstva obrany a nyní pracovník think-tanku CEPA. „Pocit naléhavosti se nezvýšil, spíše je tu teď pocit úlevy, že Američané opět dodávají,“ uvedl Lange.

 

 

Klíčovým důvodem je také fakt, že systémy Patriot jsou velmi drahé, přibližně 1 miliarda dolarů za každou baterii a miliony za každou vystřelenou stíhací raketu. „Navíc země nejsou ochotny akceptovat zásah do vlastní protivzdušné obrany, který by byl nutný k realizaci dodávek na Ukrajinu,“ uvedl Fabian Hoffmann, výzkumník zabývající se raketovými technologiemi na univerzitě v Oslu.

„Německo se kvůli podpoře Ukrajiny dostává do obrovské mezery ve vlastní obraně. Objednací lhůty na baterie Patriot jsou přitom stále delší,“ upozorňuje Hoffmann.

Z ostatních evropských zemí, které mají baterie, už odmítlo zaslat své systémy Španělsko, Řecko a Polsko, přičemž polský premiér Donald Tusk trvá na tom, že nemá zálohu. Tyto země zatím alespoň posílají rakety do baterií Patriot.

Rumunský prezident Klaus Iohannis uvedl, že Spojené státy na něj tlačí, aby část své protivzdušné obrany poskytl Ukrajině. „Musím to projednat v Nejvyšší radě obrany, abychom zjistili, co můžeme nabídnout a co za to můžeme dostat, protože je nepřijatelné nechat Rumunsko bez protivzdušné obrany,“ řekl Iohannis.

„Chtějí náhradu jedna ku jedné,“ komentoval situaci Hoffmann. Jedním z možných řešení by podle něj mohlo být, že země, které mají Patrioty objednané, by se vzdaly svého místa v čekací frontě ve prospěch zemí, které jsou ochotny darovat své stávající systémy Ukrajině.

Například Švýcarsko má objednáno pět baterií Patriot, ale zatím nedalo najevo, že je připraveno poslat své brzy vyřazené systémy na východ. Problémem také je, že dodání nových systémů má více než dvouleté zpoždění.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zelenský, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseoptimista70 , 23.05.2024 18:17:59
už dokázal - odzbroji půl Evropy, statisíce lidí vyhnal do ciziny a statisíce lidí v produktivním věku nechal pozabíjet!

|  14 |  0

Další články z rubriky

Komik Fiala v sovětském vtipu. Pánové, už stačilo, vzkazuje Vyskočil

7:04 Komik Fiala v sovětském vtipu. Pánové, už stačilo, vzkazuje Vyskočil

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Kroky téhle destrukční, arogantní, nesvéprávné a cizími mocnostmi …