Slíbili milion. Objednali 60 000. EU asi nesplní závazek Ukrajině

06.12.2023 21:35

Členské státy sedmadvacítky objednaly pro Ukrajinu v rámci nového programu pouze 60 000 dělostřeleckých granátů. Jedná se o součást slibu dodat Ukrajině do března příštího roku slíbený milion dělostřeleckých granátů. Ten se však podle některých evropských lídrů nepodaří splnit, píše o tom agentura Reuters. Evropské zbrojovky nemají o zakázky pro Ukrajinu příliš zájem.

Slíbili milion. Objednali 60 000. EU asi nesplní závazek Ukrajině
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Podle lidí obeznámených s údaji země Evropské unie objednaly pouze 60 000 dělostřeleckých granátů v rámci programu EU, který má pomoci dodat Ukrajině milion kusů munice do jara příštího roku.

Tento program byl hlavním bodem iniciativy EU, jejímž cílem bylo zvýšit dodávky životně důležitých dělostřeleckých granátů ráže 155 mm na Ukrajinu, a umožnit tak zemím zadávat objednávky průmyslu prostřednictvím smluv sjednaných Evropskou obrannou agenturou (EDA), uvedla agentura Reuters.

Podle Evropské unie se v rámci programu společných veřejných zakázek podařilo zatím získat dohromady přibližně 480 000 kusů munice, což je méně než polovina cílové hodnoty, přičemž do konce zbývají přibližně čtyři měsíce.

Evropská unie se zřetelně potýká s problémy ve snaze dosáhnout množství munice, které Ukrajina slíbila dodat.

Kvůli obavám z dosud nízkého objemu objednávek návrh deklarace pro summit EU příští týden „zdůrazňuje naléhavou potřebu urychlit dodávky raket a munice, zejména v rámci iniciativy jeden milion nábojů dělostřelecké munice“.

Evropská obranná agentura v září uvedla, že sedm zemí si objednalo munici prostřednictvím programu společných zakázek. Litva, Dánsko a Lucembursko uvedly, že jsou mezi těmito sedmi zeměmi.

Obranná agentura neupřesnila výši objednávek. Lidé obeznámení s těmito údaji však agentuře Reuters pod podmínkou anonymity sdělili, že celkový počet činí pouze 60 000 nábojů.

Dělostřelecké granáty jsou klíčovým prvkem opotřebovávací války mezi ukrajinskými jednotkami a ruskými invazními silami, kdy každá strana vypálí tisíce střel denně.

Německý ministr obrany Boris Pistorius minulý měsíc prohlásil, že EU nedosáhne cíle milionu kusů, čímž potvrdil názor, který v soukromí vyjádřili někteří diplomaté a úředníci, informoval The Guardian.

Jiní včetně šéfa zahraniční politiky EU Josepa Borrella však trvají na tom, že cíl zůstává zachován.

Když byl v březnu schválen plán poslat na Ukrajinu během jednoho roku  milion nábojů, Borrell jej označil za „historický“. Iniciativa umožňuje zemím získat částečné náhrady za jejich objednávky prostřednictvím fondu spravovaného EU, Evropského mírového nástroje.

Neoficálně se hovoří také o tom, že důvodem, proč členské země EU nedostojí svého slibu, je menší zájem evropských zbrojních firem o zakázky pro Ukrajinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …