Slibovaná továrna Volkswagenu na baterie se odkládá

08.12.2022 22:21 | Ze sítí

Volkswagen odkládá o několik měsíců rozhodnutí o tom, kde ve východní Evropě postaví továrnu na baterie do elektroaut. Důvodem je mimo jiné dramatický nárůst cen energií. Koncern také ve svém prohlášení, které poskytl mluvčí automobilky Škoda Auto Pavel Jína, mimo jiné sdělil, že vzhledem k současné energetické krizi není třeba jednat okamžitě.

Slibovaná továrna Volkswagenu na baterie se odkládá
Foto: red
Popisek: Volkswagen

„Koncern Volkswagen není pod tlakem jednat okamžitě. V kontextu panující situace bude rozhodovacímu procesu věnováno více času. Mezi důvody patří současná ekonomická situace, současné ceny energií a rámcové podmínky zahrnující státní podporu,“ uvedl Volkswagen v prohlášení, které poskytl mluvčí automobilky Škoda Auto Pavel Jína. Doplnil, že je třeba také dořešit některé místní otázky.

Odložení rozhodnutí podle něj nemá v tuto chvíli dopad na plánovaný začátek stavby nebo výroby. „Koncern Volkswagen a jeho dceřiná společnost PowerCo zodpovědná za baterie průběžně vyhodnocují vhodné lokality pro další gigafactory v Evropě. Žádné rozhodnutí zatím nepadlo, proces vyhodnocování pokračuje. Před investováním miliard eur budou během následujících týdnů a měsíců znovu pečlivě posouzeny plány pro jednotlivé regiony,“ konstatoval Jína s tím, že doposud učiněné kroky zaručují pokrytí dodávek baterií do roku 2028.

Investor volí mezi třemi lokalitami. Kromě České republiky jsou ve hře ještě Polsko a Maďarsko.

Pokud Volkswagen vybere tuzemsko, vznikne gigafactory v areálu armádního letiště Líně, které kvůli tomu zanikne. Obří továrnu na výrobu baterií do elektroaut za 120 miliard korun podporuje vláda. Projekt označila za strategickou investici pro českou ekonomiku, která je závislá na automobilovém průmyslu, uvedl iROZHLAS.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…