Slivovice proti koronaviru! TV Nova šokovala diváky. Nejen tím

01.03.2020 20:02

Je to tady! Koronavirová nákaza byla zjištěna u tří lidí v České republice. Dva Češi a Američanka jsou nyní v péči lékařů v pražské Nemocnici na Bulovce. První informace přišly kolem nedělní 16. hodiny, všichni tak s napětím čekali, co bude v hlavním vysílacím čase obsahem televizních zpráv. Do vysílání televize Nova se přímým vstupem podíval premiér České republiky Andrej Babiš. Padly dvě nové informace. A také věc, která zasáhne všechny studenty a personál velké pražské vysoké školy. Závěr se pak týkal velmi cenné rady, jak s virem bojovat.

Slivovice proti koronaviru! TV Nova šokovala diváky. Nejen tím
Foto: Repro TN Nova
Popisek: Profesor chemie Tomáš Svěrák

Moderátoři Iveta Vítová a Petr Suchoň diváky informovali o prvních třech případech nákazy, tedy o dvou Češích a jedné Američance. „Dlouho očekávané je tady,“ neodpustil si Suchoň. Jak Nova připomněla, informace o třech nakažených pronikla na veřejnost v 16 hodin na tiskové konferenci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Konkrétně jsou to tito pacienti: Muž, Čech, ročník 1952, který se pohyboval na univerzitě v Udine; slečna, USA, ročník 1999, byla v Praze ve sdíleném ubytování AirBnb, nakazila se nejspíše na studijním pobytu v Miláně. Třetím je muž, Čech, ročník 1976, který byl na lyžařské dovolené v Itálii na severu Benátska, cestoval autem s rodinou, ta setrvává v domácí karanténě.

Anketa

Propadají Češi zbytečné panice, pokud jde o koronavirus?

hlasovalo: 8049 lidí

Po obecném souhrnu se moderátoři spojili s premiérem Babišem. První dotaz zněl, zda je důvod k obavám. „Musíme reagovat, zítra na Bezpečnostní radě státu navrhnu zákaz letů, problém je Itálie,“ začal velmi zostra Babiš. Zmínil také, že oproti včerejšku narostl počet nakažených v Itálii o 566 a zemřelo dalších 9 lidí. „Itálie to nezvládla a šíří to v Evropě, my musíme udělat rychlá opatření,“ dodal rázně Babiš.

„A ta Američanka... chci vyzvat ubytovny, hoteliéry, AirBnb, aby prověřovali, kdo u nich bydlí, musíme odebírat vzorky na místech, kde jsou – byty, hotely,“ nenechal se zastavit Babiš. Podle něj je nutné, aby se nákaza zjišťovala už na místech, kde se lidé vyskytují. Poslal také výzvu školám a jejich personálu: „Všichni se zítra zeptejte ve škole, jestli děti nebyly na prázdninách v Itálii.“ Připomněl, že mladá Američanka byla v zemi pouze 3 dny, poté se již nákaza projevila. Opět se také odkázal na zítřejší klíčové setkání v 11 hodin, kdy zasedne Bezpečnostní rada státu.

Moderátor Suchoň se dále zeptal, jestli přijdou ještě nějaká další opatření. Andrej Babiš zopakoval důrazné doporučení – nejezdit do Itálie. „Chápu, že lidi budou naštvaní, kdyby jim cestovky nevyšly vstříc, budu to řešit,“ ubezpečil diváky Babiš. A pak přišla bomba. Babiš totiž uvažuje nad budoucností víkendového závodu v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Tam by se totiž mohlo sejít až několik desítek tisíc lidí.

Babiš také zopakoval, že klíčové bude dělat mezi lidmi osvětu kvůli dodržování hygieny. A s diváky se rozloučil s prosbou, aby zvážili své cesty do zahraničí. Podle Babiše se očekává, že počet nakažených bude strmě růst.

Poté se do přímého přenosu podívala Karla Mráčková, mluvčí České zemědělské univerzity v Praze. Muž, ročník 1952, je totiž zaměstnancem školy, což Mráčková potvrdila. Jde o profesora z Technické fakulty školy. Mráčková na dotaz redaktorky Vítové uvedla, že jde o čerstvou informaci a škola zmapovala pohyb profesora, relevantní data ale ústav ještě nemá.

Následně moderátoři pustili reportáž, ve které se štáb TV Nova vydal do lékáren pro potřeby nutné k tvorbě dezinfekčního gelu na ruce, který je takřka všude beznadějně vyprodaný. Reportérovi se po několika hodinách shánění a práce podařilo gel za cca 120 Kč za 1 litr produktu vyrobit z vysokoprocentního alkoholu, peroxidu vodíku a z glycerolu v kombinaci s převařenou vodou. „Smrdí to, jak když čuchnete k vejfuku,“ zaznělo během výroby.

Přizvaný expert, profesor chemie Tomáš Svěrák z Vysokého učení technického v Brně poté ve vysílání uvedl, že není nutné aplikovat tak složitý postup – stejně efektivně prý poslouží slivovice, která má alespoň 45 % alkoholu. Stačí do ní přidat peroxid vodíku. Vypadá to tedy, že mnozí Češi mají prostředky k obraně před novým virem už dávno doma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…