Šlouf se v televizi kál za své chyby. A chválil Okamuru

26.09.2013 21:25

Bývalý nejbližší spolupracovník prezidenta Miloše Zemana Miroslav Šlouf a předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura se střetli v předvolební debatě na TV Barrandov. S redaktory magazínu Týden Františkem Nachtigalem a Jaroslavem Pleslem debatoval spíše Okamura, který svým razantním stylem debatu ovládl.

Šlouf se v televizi kál za své chyby. A chválil Okamuru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ne, nejsem populista.Když něco kritizuji, vždy navrhuji řešení, hřímal Tomio

Anketa

Kdo má Váš volební hlas? (strany jsou vybrané dle aktuálních průzkumů ČT)

7%
13%
32%
7%
4%
6%
hlasovalo: 23994 lidí

„My jsme hrubě nespokojeni s tím, co se tu dvacet let dělo,“ vysvětloval motivaci svého vstupu do politiky hned na úvod Okamura. „Zloději tu běhají po svobodě a nic se neděje. Proto potřebujeme jednoznačnou změnu,“ vysvětloval dále, načež popsal, jaké změny Ústavy by provedl. „Když politik lže, krade, podvádí, tak ho odvoláme. Funguje to v USA nebo ve Švýcarsku,“ uzavřel svůj výklad.

Senátor se znovu rozjel hned po chvíli, když moderátor poznamenal, že přímou demokracii neprosazuje jen Úsvit, ale v různé podobě řada stran. „Třeba Václav Klaus byl vždy odpůrcem přímé demokracie. My jsme skutečně jediní, kdo to prosazuje,“ trval na svém. „Jenže teď ostatní politici vidí, že to přináší body, tak začínají lhát a překrucovat a už to slibují také,“ zaútočil na konkurenci.

„Jiná cesta než přímá demokracie není,“ pochválil jej Šlouf, když se konečně dostal ke slovu. Neopomněl poznamenat, že ve své více než dvacetileté politické kariéře přímou demokracii prosazoval.

Pak se debata přesunula ke SPOZ, kterou Šlouf kdysi zakládal, ovšem nyní jej od vlivu zcela odstřihli mladší funkcionáři kolem současného vedení. Komentátor Plesl poznamenal, že tato strana bez ohledu na personální spory především tápe v tom, co prosazovat: „Motorem SPOZu bylo dostat Zemana na Hrad a teď ta strana marně hledá cíl,“ myslí si.

Pak se Šlouf jal popisovat dění na pražské konferenci SPOZ, ze které vyšel jako absolutně nečekaný volební lídr: „Byla tam taková zvláštní situace. Nebyly to spory, spíš nezodpovědnost vedení. Měli jsme zvolit lídra kandidátky a on tam vůbec nepřišel, ani jsme nevěděli, jestli vůbec souhlasí,“ popisoval situaci, která vyústila v to, že sám přijal nominaci do čela kandidátky.

Jenže lidé z vedení strany jej následně z listiny úplně vyškrtli. „Neřekl bych, že to jsou neschopní amatéři, ale schopní arogantní lidé,“ ohodnotil Šlouf současné vedení SPOZ. Na doplňující dotaz tyto lidi bez okolků jmenoval: „Je to pan Nejedlý, pan Mynář, pan Štengl,“ uvedl doslova.

„Já když vidím SPOZ, když vidím, jak panu Babišovi odstupuje lídr kandidátky, tak si říkám, jak těmto stranám můžeme věřit, když už teď se hádají,“ rozohnil se Okamura. U něj v Úsvitu se prý takové věci nedějí. „My máme konzistentní názory a jedeme v jednom bloku. Ale oni se hádají měsíc před volbami, tak jak se budou chovat po volbách,“ rozčiloval se dále.

Komentátor Plesl označil dění posledních dní ve SPOZ jako „puč proti otci zakladateli“. „Ale on si tam ty lidi přivedl, takže za to nese svůj díl odpovědnosti, a rozhodně ne malý,“ poznamenal směrem ke Šloufovi. „Můj tatínek mě vždycky učil, že chybu mám hledat nejdřív u sebe. Hlásím se k tomu, že moje personální práce nebyla dobrá,“ reagoval Šlouf se smíchem.

Redaktor Jaroslav Plesl, který výstupy obou glosoval, poté poznamenal, že „Úsvit je velmi ideologicky nevyhraněný“. Okamura mu následně vysvětlil, že je to záměr. „Proto jsme hnutí, nikoliv strana, že chceme tohle dělení rozbít a zavést něco jiného, co funguje třeba ve Švýcarsku. Už Masaryk říkal, abychom byli středoevropským Švýcarskem,“ pokračoval ve své kanonádě.

Buďme normální, burcoval Okamura. Šlouf se přidal

Když se jej posléze Nachtigal ptal, jaký má vlastně jeho hnutí program například z hlediska sociálního, Okamura zvolal: „Jsem velmi sociálně citlivý člověk. Stát se musí postarat o nemohoucí.“ Je však prý třeba také snížit daně a přeskupit priority pro rozpočtové výdaje.

„Prosazujeme zdravý program pro každého rozumného člověka v rozumné zemi. Ani levicové, ani pravicové, ale normální,“ uvedl Okamura. „Z normálního, lidského hlediska, mi nezbývá, než se k tomu připojit,“ okomentoval jeho prezentaci Šlouf.   

„Obě strany jsou na hranici volitelnosti, bude to loterie,“ zhodnotil poté volební šance Úsvitu i SPOZ Plesl.

Závěrem Okamura uvedl, že jeho strana nepotřebuje žádnou drahou kampaň. „Máme jen jeden problém - aby si lidé zapamatovali, že myšlenky Úsvitu jsou myšlenky Tomia Okamury, protože mé myšlenky všichni znají,“ uvedl senátor.

„Jestli chcete skoncovat s bordelem a korupcí, pojďme změnit republiku k přímé demokracii,“ uvedl na úplný závěr, když dostal šanci posledního slova. Šlouf měl možnost poslat vzkaz prezidentu Zemanovi, ovšem uvedl, že hlavy státu si váží a nic jí vzkazovat nehodlá. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…