Slovensko: Kdo hájí USA, padá na ústa. NATO může za napětí

01.02.2022 10:44

Přednedávnem vyzýval šéf slovenského SMERU k předčasným volbám, mimo jiné i proto, aby byla vypovězena obranná smlouva s USA. Při té příležitosti prohlásil, že Rusko Slovensko neohrožuje. Televizní stanice Markíza nyní otázku, kdo vyvolává konflikt na Ukrajině a v Pobaltí, položila Slovákům. Nejvíce oslovených odpovědělo, že USA a Rusko. A kromě toho, strany, jejichž členové se nejvíce vůči USA a NATO vymezují, také nejvíce posílily.

Slovensko: Kdo hájí USA, padá na ústa. NATO může za napětí
Foto: Screen FB Roberta Fica
Popisek: Předseda slovenské Smer-SD Robert Fico

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
Již jsme informovali o demonstraci, kterou zástupci levicových stran uspořádali na Slovensku za vypovězení obranné smlouvy USA, ale také kvůli zdražování a koronavirovým opatřením. Šéf SMERU Robert Fico tehdy prohlásil, že Ruská federace neohrožuje Slovenskou republiku. „Nikoho neohrožuje. Nedovolme, abychom byli zataženi do dalšího amerického dobrodružství, jako v případě války v Iráku,“ vyzýval.

Současná slovenská vláda prý Slovákům přichystala pěknou představu o budoucnosti: „Buď umřeme na omikron nebo nás zastřelí nějaký ruský voják, podle nich agresivní, který bude na Ukrajině vést bratrovražednou válku.“

Otázku, kdo může za vzrůstající napětí na Ukrajině a v Pobaltí, pak na popud televizní stanice Markíza položila Slovákům výzkumná agentura Focus. Nejvíce lidí jako viníka označilo Spojené státy a NATO, celých 44,1 %. 34,7 % respondentů si pak myslí, že za napětí může Rusko, 21,2 % neví. V průzkumu bylo dotázáno 1017 respondentů.

Zdroj: Markíza/Agentura Focus

Nejvíce viní Spojené státy a NATO příznivci Republiky Milana Uhríka, více než 90 %. Ovšem hned za nimi jsou příznivci SMERU Roberta Fica se 78,6 %. I u HLASU Petra Pellegriniho je nadpoloviční poměr těch, kdo z vyvolávání napětí obviňují Západ. Naopak příznivci vládních stran OL’aNO a SaS za viníka označují převážně Rusko a NATO a USA neviní. Až na Sme rodina, kde jsou názory velice vyrovnané.

Součástí průzkumu byla i otázka na volební preference. Se 17,8 procenta vede Pellegriniho HLAS, hned za ním je právě Ficův SMER. Následuje SaS, Progresivné Slovensko a OL’aNO, do slovenské Národní rady by se ještě dostala Republika, Sme rodina a KDH. Přitom strany, které nejvíce viní z podněcování napětí NATO a USA, si také nejvíce polepšily. SMER posílil o 1,3 procentního bodu, Republika o procento.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…