Slovensko je krásná země, ale zkurvený stát, řekl na kameru Radim Jančura. Kvůli tomu, co udělal Fico

15.06.2015 9:33

Zakladatel dopravních společností RegioJet a Student Agency Radim Jančura se v rozhovoru pro HNtelevizi ostře obul do slovenské vlády a premiéra Roberta Fica, která prý svojí politikou poškozuje obchodní zájmy českého soukromého dopravce. „Slovensko je krásná země, ale zkurvený stát,“ zlobí se Jančura.

Slovensko je krásná země, ale zkurvený stát, řekl na kameru Radim Jančura. Kvůli tomu, co udělal Fico
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Jančura považuje vládní stranu SMER – sociálna demokracia premiéra Roberta Fica za de facto komunistickou, neboť prý její kořeny sahají až ke komunistické straně. „Ti lidé jsou víceméně stejní,“ soudí podnikatel a přidává, že strana se navíc chová dosti populisticky, což prý ohrožuje Slovensko, neboť SMER drží většinu v parlamentu a řídí stát. Populismus označuje Jančura za prachsprosté lhaní.

Slovenská vláda, a nejenom ona, prý navíc poškozuje obchodní zájmy českého dopravce. Jančura uvádí, že jeho firma požádala o licenci na provoz autobusové dopravy mezi Bratislavou, Nitrou a Banskou Bystricou. A nedostala ho, přestože prý nikomu nekonkurovala. „Ti lidé porušili zákon, když mi licenci nevydali. Vysmáli se mi do tváře,“ nelíbí se Jančurovi.

Spor mezi kraji a českým dopravcem nakonec vyřešilo slovenské ministerstvo dopravy, které rozhodlo ve prospěch dopravce, když uznalo, že vedení dotčených krajů pochybilo. Jančura vzniklou situaci přisuzuje vysoké míře klientelismu, která prý na Slovensku panuje. V Česku je dle něj toto slovo takřka neznámé.

Zkurvený stát

Český dopravce dle Jančury zažívá útlak i na železnici. „Ve chvíli, kdy vstupujete na trh, očekáváte, že konkurence, zejména ta státní, se bude chovat v souladu se zákonem. Uděláte si byznys plán, dáte ceny o třicet procent nižší, kvalitu daleko vyšší, a pak by jenom hlupák jel s konkurencí. Automaticky máte plné vlaky. Ale pokud se stane to, že přijdete a státní dopravce sníží ceny na polovic, respektive řekne, že do února můžete jezdit zadarmo a k tomu ještě přijde pan Fico, který řekne, že polovička národa nemusí platit vůbec nic, ale kompenzuje to jen státnímu dopravci. V tu chvíli se váš byznys plán rozsype,“ objasňoval Jančura problém se slovenskou vládou.

Opatření, které vláda premiéra Fica zavedla pro cestování na železnici, označuje podnikatel za předvolební korupci. Jedním dechem ale dodává, že je v pořádku, že polovina Slováků může cestovat zadarmo. Ale stát by to prý měl kompenzovat všem dopravcům, nejenom těm státním. Pokud tedy český dopravce nedostane alespoň polovinu toho, co státní dráhy, je prý možné, že RegioJet ze Slovenska odejde.

„A teď řeknu něco, co se musíte rozhodnout, zda vystřihnete nebo ne. Slovensko je krásná země, ale zkurvený stát,“ ulevil si Jančura.

Celý rozhovor ke shlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…