Slovenský Klus o Bělorusku: Žádná pátá kolona, oni to chtějí. Vzpomeňte na Listopad

09.07.2021 17:00

Chce Západ skutečně destabilizovat současné Bělorusko? Ne, jde prý jen o konspiraci šířenou Alexandrem Lukašenkem. To říká Martin Klus, tajemník Ministerstva zahraničních věcí Slovenské republiky. Poslední běloruské volby byly prý zfalšované, a nedemokratické byly vlastně všechny od roku 1994. Podporou běloruského disentu se Slovensko údajně nevměšuje do vnitřních záležitostí země. Vzpomínalo se totiž na listopad ‘89.

Slovenský Klus o Bělorusku: Žádná pátá kolona, oni to chtějí. Vzpomeňte na Listopad
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

„Možná se už dostalo i k vám, že slovenská vláda podporuje vznik ‚páté kolony‘ v Bělorusku, která má sloužit Západu k destabilizaci Ukrajiny a oslabení zájmů Ruska. Světu se to snaží namluvit Alexandr Lukašenko. Dezinformace o tom, že kritikou běloruského režimu chtějí státy EU a NATO vtáhnout Rusko do války, zní jako hotová věc. I na sociálních sítích. A to nejen od pochybných profilů, ale i od některých politiků. Ti se v honbě za popularitou neštítí manipulovat veřejné mínění nepodloženými nepravdami a obhajovat autoritativní režim,“ říká v první minutě videa Klus.

V Bělorusku přitom podle něj a zřejmě i podle slovenské vlády jde o demokratický projev vůle občanů, kteří touží po životě ve svobodné zemi. „Tvrzení, že státy EU vedou proti Bělorusku hybridní válku, jsou lži. To diktátor Lukašenko vede válku proti vlastnímu obyvatelstvu,“ tvrdí dále Klus s tím, že se Lukašenko neštítí použít ty nejtvrdší metody. Prezidentské volby v roce 2020 v Bělorusku byly podle slovenského politika jasně zfalšovány, a proto je Slovensko nemohlo uznat jako legitimní.

„V Bělorusku se od roku 1994 neuskutečnily ani jedny férové demokratické volby. Představte si, že byste nevěděli, co se děje s vaším volebním lístkem, a že byste nemohli uplatnit svoje základní lidské právo a zvolit si, koho chcete,“ uvádí ve videu Klus, za nímž v pozadí visí vedle slovenské vlajky i vlajka Evropské unie.

Slovensko podle politika strávilo rovněž desítky let v komunistické totalitě, a proto je prý potřeba pomáhat běloruské opozici. „Taky jsme zažili zlomené osudy občanů, vyhazovy z práce či nemožnost studovat jen pro tzv. politickou nespolehlivost. V Bělorusku se tohle všechno děje dodnes,“ vzpomněl emotivně Klus a připomněl stovky politických vězňů v běloruských celách a mnoho dalších, kteří v Bělorusku záhadně zemřeli, spáchali sebevraždu či zmizeli. „A provinili se jen tím, že v touze po svobodě vyjádřili svůj názor,“ dodal slovenský politik.

Během opakujících se masových demonstrací dali podle Kluse lidé v Bělorusku jasně najevo, že už nechtějí žít v systému postaveném na vůli jednoho muže a represi. Klus rovněž připomněl nedávný únos opozičního novináře Ramana Prataseviče. Vynucené přistání civilního letadla, ve kterém Pratasevič letěl spolu se svou přítelkyní, podle slovenského politika ukázalo, že Lukašenkův režim nemá žádné zábrany.

Kluse proto mrzí, že běloruský režim má podporovatele i na Slovensku. Údajné dezinformace o dění v zemi prý napomáhají rozdělování a polarizaci i slovenské společnosti. „A podkopávají naše euroatlantické vazby,“ dodal naléhavě slovenský politik. Podpora běloruského disentu údajně rozhodně není vměšováním se do běloruských vnitrostátních záležitostí. „Kdo jiný, když ne my, má podpořit běloruské disidenty. Jen si vzpomeňme na listopad ‘89, kdy jsme se vzepřeli totalitě.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…