Slovenský tisk: Volby v ČR dopadly ve prospěch vládních stran

13.10.2014 11:07

Za úspěch stran vládní koalice premiéra Bohuslava Sobotky označil slovenský tisk výsledky komunálních a senátních voleb v Česku. Deníky poukázaly na úspěch hnutí ANO a také na ztráty TOP 09 ve volbách do obecních zastupitelstev.

Slovenský tisk: Volby v ČR dopadly ve prospěch vládních stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

„Všechny tři vládní strany uspěly. Lidovci a ANO v komunálních volbách, sociální demokraté v prvním kole voleb senátních," napsal list Sme. Dodal, že nečekaný úspěch zaznamenalo v komunálních volbách hnutí ANO.

„V premiéře v parlamentních volbách minulý rok se hnutí ANO miliardáře a ministra financí Andreje Babiše stalo druhou nejsilnější stranou v Česku. O víkendu se podle celkového zisku hlasů do zastupitelstev stalo hnutí Slováka Babiše dokonce vítězem," poznamenal deník. Připomněl, že pokud se hnutí ANO podaří v Praze sestavit koalici, primátorkou české metropole by se mohla stát Slovenka Adriana Krnáčová, která pražskou kandidátku ANO vedla.

List píše o úspěchu KDU-ČSL

ČSSD podle listu sice ztratila velká města na úkor hnutí ANO, ale byla nejúspěšnější v prvním kole senátních voleb. „Varování průzkumů, že bude po ANO jasnou dvojkou, uhrála na optickou remízu. Zejména díky Senátu, když do druhého kola protlačila 19 kandidátů (ANO devět)," míní deník.

List poukázal i na volební zisky nejmenší vládní strany KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. „Strana předsedy Bělobrádka je ze všech nejspokojenější, protože zisky v komunálních i v prvním kole senátních voleb ji vracejí po osmi postních letech do první ligy české politiky," uvedl list.

ODS si podle deníku hluboce vydechla, ačkoliv coby vítěz voleb v roce 2010 přišla o polovinu komunálních mandátů. „Vypadalo to s ní totiž mnohem hůře, v Petru Fialovi v čele ovšem objevila záchrance," napsal list. Podle Sme se poraženým může cítit jen TOP 09, jejíž druhé místo a zřejmě odchod do opozice v Praze završují první volební neúspěch tandemu Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska.

Každá strana koalice se může chlubit

„Každá strana české koalice levého středu se po víkendových komunálních a senátních volbách má čím pochlubit," napsal v reakci na výsledky hlasování voličů deník Pravda, podle kterého si vládní trojka v ČR dělí vítězství.

Spokojenější než premiér a předseda ČSSD Sobotka prý může být Babiš. „Úřadující ministr financí dovedl své mladé hnutí k nečekanému triumfu ve velkých městech. ANO dokonce dobylo i dosavadní baštu standardních pravicových stran, jakou byla Praha," zdůraznil deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …