Slovenský vládní bizár. Opozice se raději chce pokusit o předčasné volby

01.04.2021 20:50

Epidemická a zdravotní bilance na Slovensku patří k těm nejhorším na světě, krize se přehnala i v samotné vládě. Země má proto nového premiéra. Igora Matoviče vystřídal dosavadní ministr financí Eduard Heger. Ten tvrdí, že se už vláda poučila z chyb, které má za sebou. Bývalý slovenský premiér a současný předseda strany Hlas - SD Peter Pellegrini však v této staronové vládě velkou naději nespatřuje, její krize je podle něj zapomenuta jen na chvíli. „Vznikla v podstatě druhá Matovičova vláda, se stejnými lidi, kteří nás tu terorizovali svými problémy a svou vlastní krizí,“ komentoval rekonstrukci slovenské vlády ve čtvrtečním pořadu v Interview ČT24 s tím, že Slovensko směřuje k referendu o vyhlášení předčasných voleb. Sám by chtěl zpět křeslo premiéra.

Slovenský vládní bizár. Opozice se raději chce pokusit o předčasné volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peter Pellegrini

Práce opozičního politika je v současné době podle Pellegriniho podstatně jednodušší než stát v čele vlády. Neznamená to ale, že by se post premiéra nedal zvládnout. „Jsem přesvědčený, že příčetný, schopný a rozumný předseda vlády dokáže zvládat tuto složitou situaci, pokud rozumí tomu, co dělá,“ myslí si bývalý předseda vlády.

Pellegrini vládě Igora Matoviče vyčetl, že se nedokázala připravit na druhou vlnu a doslova promrhala loňské léto. „Proto je dnes Slovensko tak vysoko v nelichotivých žebříčcích,“ komentoval epidemické bilance.

Velká změna se však podle něj ve slovenské vládě bohužel nekoná. S příchodem nového premiéra Eduarda Hegera prý vznikla Matovičova vláda číslo dva. „Dnes, nechci říkat symbolicky, ale na apríla, byla jmenovaná nová vláda, kterou bez problémů můžeme nazvat druhou Matovičovou vládou. Heger si jen vyměnil židli se svým předsedou Matovičem, který se zase stal novým ministrem financí. Nadále bude sedět po jeho pravici na jednáních vlády,“ uvedl Pellegrini.

„Proto já velkou naději pro Slovensko v této vládě nevidím. A nejen jako opoziční lídr, ale i jako občan Slovenské republiky. Za tím samým stolem budou od dnešního dne na 99 procent sedět ti samí lidé, kteří nás tu měsíc terorizovali svými vlastními problémy, svou krizí a vlastními neshodami,“ dodal znepokojeně bývalý ministerský předseda.

„Nejsem si jistý, že by nějakým kouzelným proutkem bylo možné, aby tito stejní lidé najednou byli úplně jiní, než jací byli doteď,“ uvedl Pellegrini, že vládní krize bude zapomenuta jen na krátkou dobu. „Tato nová vláda se bude pouze chvíli tvářit, že je nová,“ doplnil.

Připouští, že se vláda musí vypořádávat s těžkými situacemi, stejně jako vláda v Česku, Rakousku nebo Německu. „Na druhé straně ale nejsme v těchto zemích svědky takové vládní krize, jaké jsme byli svědky na Slovensku. Neviděl jsem v Evropě a ve světě zemi, kde si vláda během těžké situace vezme měsíční volno, zaobírá se jen sama sebou a nechá celou zemi na pospas,“ řekl Pellegrini.

Své tvrzení opřel i o index důvěry ve státní aparát. „Svědčí o tom i čísla. Na Slovensku má dnes odcházející předseda vlády Matovič nedůvěryhodnost až 82 procent Slováků, to je vizitka jeho práce. Taková čísla neměli na Slovensku ani Vladimír Mečiar nebo Robert Fico,“ poznamenal.

Jedním dechem v kontextu toho zmínil předčasné volby: „Samozřejmě že jako já i mnoho občanů si přeje předčasné volby. I index podpory možného referenda o předčasných volbách je na Slovensku velmi vysoký, zatím přesahuje 50 procent,“ uvedl Pellegrini s tím, že nadále paralelně sbírají podpisy pro petici za vyhlášení referenda o předčasných parlamentních volbách.

„Zdá se, že lepidlo té moci a té ústavní většiny, kterou mají v parlamentu, dává opozici malý předpoklad, že se podaří tuto vládu shodit. Proto je to dnes hlavně v rukou občanů. Slovensko bude pravděpodobně směřovat k referendu o vyhlášení předčasných voleb,“ podotkl.

Pellegrini nepopírá, že předčasné volby by mu daly možnost chopit se vlády, k jeho Hlasu - SD míří poměrně nemalá podpora, v březnovém volebním průzkumu získalo 24,9 procenta hlasů. „Jako předseda politické strany bych měl odvahu jít s plným nasazením do těchto voleb. Lidé mě mohli zažít dva roky v čele slovenské vlády. Můžou tak porovnat, jak jsem premiérskou židli zvládal já a jak ji nezvládal Igor Matovič,“ připomněl, že na začátku krize měl zodpovědnosti hodně a měl rovněž možnost o opatřeních částečně rozhodovat, první vlna se díky tomu podle něj zvádla dobře. V rozumných rozhodnutích v zájmu občanů by chtěl pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…