Slovinská policie zasáhla proti uprchlíkům slzným plynem

19.09.2015 6:39

Slovinská pořádková policie zasáhla v pátek večer slzným plynem proti asi 500 migrantům, kteří se pokusili proniknout do země přes hranice z Chorvatska. Informovaly o tom dnes agentury AFP a AP.

Slovinská policie zasáhla proti uprchlíkům slzným plynem
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Běženci, podporovaní chorvatskými a slovinskými aktivisty, se shromáždili u chorvatského města Harmica a snažili se prorazit kordon asi 50 pořádkových policistů. Asi po hodině se pořádková policie rozhodla vyřešit napjatou situaci použitím slzného plynu proti uprchlíkům, mezi nimiž byly i děti.

Slovinský premiér Miro Cerar podle agentury AFP v pátek prohlásil, že by Slovinsko mohlo vytvořit pro migranty koridor, kterým by se bezpečně dostali dále do západní Evropy, pokud budou k slovinským hranicím dál uprchlíci proudit v tak velkých počtech. Cerar přitom v předchozích dnech toto řešení odmítal.

Slovinsko je součástí schengenského prostoru volného pohybu osob a kromě Chorvatska sdílí hranice také s Rakouskem a Itálií. Lublaň proto od čtvrtka podle mluvčího Evropské komise Margaritise Schinase zavedla na příštích deset dní hraniční kontroly.

Slovinské úřady uvedly, že v pátek vstoupilo do země více než tisíc běženců. Dalších 700 se jich shromáždilo na hraničním přechodu Obrežje asi 20 kilometrů východně od chorvatské metropole Záhřebu.

Uprchlíci pocházející většinou ze zemí Blízkého východu proudí do Chorvatska ze Srbska poté, co byla uzavřena srbsko-maďarská hranice. Chorvatský premiér Zoran Milanović dnes prohlásil, že Chorvatsko se sice o migranty postará, ale nemůže je na svém území nechat. Bude je proto posílat dál do Evropské unie přes Slovinsko a Maďarsko.

Slovinsko v pátek přerušilo vlakové spojení s Chorvatskem poté, co se skupina asi 150 běženců pokusila dostat do země vlakem mířícím do švýcarského města Curych.

Do chorvatské metropole Záhřebu v blízkosti slovinských hranic dorazil v pátek vlak s asi 1500 migranty. Jde již o druhý takový vlak od čtvrtečního rána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…