Šlus. Další Iráčané nepřijedou

07.04.2016 13:38

Program přesidlování uprchlíků z Iráku do Česka nebude pokračovat. Vláda se dnes dohodla na jeho ukončení, uvedl na twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Právě on zrušení programu navrhoval kvůli tomu, že více než dvě desítky Iráčanů z Česka odešly do Německa a další se chtějí vrátit do vlasti. V rámci projektu na přesídlení iráckých křesťanů organizovaného Nadačním fondem Generace 21 přiletělo do České republiky 89 uprchlíků.

Šlus. Další Iráčané nepřijedou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do Česka přiletělo dalších 23 křesťanských uprchlíků z Iráku. Dočasný domov najdou v Praze Braníku a ve Smilovicích na Frýdecko- Místecku

"Vláda na můj návrh bez náhrady zrušila projekt NFG21 na přesídlení 153 Iráčanů do ČR. Není možné podporovat projekt, který neplní svůj účel," napsal na sociální síti ministr vnitra.

Nadační fond plánoval přesídlit z Iráku do Česka celkem 153 lidí, z nichž 130 jsou vysídlenci z iráckého Kurdistánu a 23 iráčtí uprchlíci z Libanonu.

Projekt, který financuje nadační fond, Chovanec nedávno pozastavil, poté co z ubytování v Okrouhlíku na Jihlavsku do Německa odešlo 25 Iráčanů. Německé úřady se je podle svého vyjádření chystají brzy vrátit zpátky do Česka. Odtud budou vyhoštěni do Iráku, pokud znovu v ČR nepožádají o azyl.

Jak Chovanec, tak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po odchodu části uprchlíků do Německa hovořili o tom, že není možné, aby Česká republika působila jako cestovní kancelář, díky níž se uprchlíci budou dostávat do západní Evropy. Sobotka chtěl přezkoumat motivaci běženců k životu v Česku.

Česko dnes opouští i dalších osm Iráčanů, kteří našli zázemí v Brně. Jde o rodinu, která se chce vrátit do Iráku, protože jejím nejstarším členům se stýská po rodné zemi. Odletět mají dnes odpoledne z Prahy. Ostatní přesídlení Iráčané zatím v Česku zůstávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…