Šmarda to vzal od podlahy. Levnější energie pro Čechy? Řešení tkví v ČEZu

26.03.2022 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Česká sociální demokracie prožívá rázné změny. Její nový předseda Michal Šmarda se rozhodl zatočit s dluhy, bez kterých prý strana nemůže prožít nový start. Připravuje prodej nemovitosti a na 40 zaměstnanců dostalo výpověď. Jinak to ale prý nejde, situaci je nutné stabilizovat do podzimních voleb: „Jak se chceme starat o život a peněženky lidí, když se nestaráme ani o svůj majetek?“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Šmarda to vzal od podlahy. Levnější energie pro Čechy? Řešení tkví v ČEZu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Michal Šmarda

Proměnu ČSSD vzal proto takzvaně z gruntu a jinak to ani nešlo. „Když chcete vařit, nejdříve musíte uklidit kuchyň a my jsme ji měli pěkně zaneřáděnou. Museli jsme za prvé skutečně snížit počet zaměstnanců a úplně nově zorganizovat dělbu práce. To byl první úkol, který se nám k 1. dubnu podařilo zvládnout. Druhým úkolem, o kterém jsem si myslel, že počká a návrh jeho řešení jsme původně slíbili až po pěti měsících, jsou dluhy. Ale museli jsme přidat, protože situace se zhoršila, proto jsme navrhli řešení našich aktivních závazků,“ vysvětlil redakci Šmarda.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

Vedení strany se rozhodlo řešit problém především prodejem nemovitosti, pokud se jim tento krok podaří, tak by měla ČSSD nést mnohem nižší náklady a fungovat mnohem efektivněji v práci svých zaměstnanců. „Součástí plánu je také lepší správa nemovitosti, a tím pádem vyšší výnosy a strana nebude dlužit bankám. To je cíl operace,“ vyjmenoval předseda ČSSD. K rychlejším krokům je prý přimělo zvýšení úrokové sazby.

Šmarda: Jak se chceme starat o lidi, když se nepostaráme o náš majetek?

„Museli jsme propustit asi 40 lidí. Zefektivnění spočívá v tom, že lidé nebudou jenom předsunutými zaměstnanci ve svých regionech, kde každý řeší svůj kraj nebo okres, v čemž jsou nenahraditelní, ale lidí je méně, takže budou lépe organizováni a budou více spolupracovat. Práci si navíc rozdělí, takže ne všichni budou dělat všechno. To umožní efektivnější fungování než dosud,“ uvedl Michal Šmarda. Dále předsednictvo sociální demokracie schválilo prodej Lannova paláce v pražském centru, který sama nevyužívala. Sloužil k pronájmu, který by měl trvat ještě 17 let. Pokud bude prodej, přistoupí strana k prodeji. Tím by se měla zbavit drtivé většiny dluhu. „Vyřeší to drtivou většinu dluhu, ČSSD se může nadechnout, protože přestane být dušena extrémními výdaji za měsíc,“ podotkl.

Cílem Michala Šmardy je vše stihnout do podzimních regionálních a senátních voleb. Dostat hospodaření do černých čísel. „To je základ, abychom mohli dělat politickou práci. V tu chvíli můžeme začít s další politickou érou sociální demokracie. Na rovinu, někdy nám lidé říkají, jak se chceme starat o život a peněženky lidí, když se nestaráme ani o svůj majetek. A já jim dávám za pravdu. Musíme hospodařit v kladných číslech a chovat se jako řádní hospodáři. Jakmile to ukážeme, máme právo žádat voliče o důvěru,“ sdělil. 

Na dotaz redakce, zda se domnívá, že minulé vedení strany spočívalo v naději, že ve volbách uspějí výrazně, a tak získají více financí na pokrytí dluhů a problém se takzvaně zaplácne, odpověděl kladně. „Možná měli pocit, že se to zaplácne. Není mi příjemné a milé, že musím vysvětlovat, proč v době, kdy měla strana příjmy vysoké, dělala dluhy a v době nízkých příjmů musí splácet. Vysvětluje se to velmi těžko, ale já jsem nestal předsedou proto, abych obviňoval své předchůdce, ale abych problémy vyřešil, a také je vyřeším,“ řekl.

ČSSD si zvykla na deficitní hospodaření

Problém sociální demokracie podle něj nespočívá pouze v tom, že neuspěla v posledních volbách do Parlamentu, ale že si zvykla na dlouhodobě deficitní hospodaření a to v době, kdy měla vyšší příjmy. Proto se nyní situace řeší hůře, než před půl rokem. Není to lehké, ale vzal jsem si ten úkol na sebe dobrovolně a neskuhrám nad ním,“ poznamenal.

Jakmile ČSSD vyřeší nejtísnivější problémy s financemi, vrhne se na přípravu volební kampaně v komunálních a senátních volbách. „V regionech máme dost silných osobností, které svojí dosavadní prací dokázali, že umí být lidem prospěšní. Ať už na radnici velkých měst nebo v menších obcích. Dokonce mohu říci, že hodně lidí z obcí má zkušenost, že lidé z ČSSD dokážou být prospěšní, ať už jsou starostové, radní nebo opoziční zastupitelé. Jsem přesvědčen, že v obcích, kde jsou sociální demokraté na radnici, se žije lépe, než tam kde nejsou,“ sdělil Michal Šmarda.

A mezitím, co sociální demokracie pod jeho vedením usiluje o návrat důvěru voličů, chybějící levice se v české politice projevuje už nyní. Šéf ČSSD tvrdí, že přestaly být zdůrazňovány zájmy konkrétních skupin, hlavně zaměstnanců, seniorů a rodin s dětmi. „Dá se to snadno prokázat tím, že když prudce zdražil benzín, vláda reagovala zrušením silniční daně pro osobní auta. Záleželo, jim na tom, aby podnikatel, který užívá osobní auto, byl ochráněn, aby se mu nezhoršila úroveň. Ale už jí nezáleželo, že se to dotkne lidí, co jezdí do práce autem, že to zdraží potraviny a přinese velké problémy i seniorům, kteří potřebují jezdit k lékaři z venkova. Už tento příklad, kdy bylo třeba rychle pomoci, aby se pomohlo velké skupině lidí, je výsledkem nepřítomnosti levice ve Sněmovně,“ vysvětlil.

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

V první řadě dostat produkci ČEZ z burzy

Ve Sněmovně prý není nikdo, kdo by se těchto skupin zastal, zatímco Čechů s existenčními problémy přibývá. „Lidem začínají chodit účty za energie, které jsou brutální oproti loňsku. I tady byla potřeba rychlá reakce, a ta nepřichází. V případě pohonných hmot by bylo lepší jít cestou snižování spotřební daně, nikoliv DPH, protože spotřební daň může snížit v první fázi cenu benzínu o čtyři koruny a o dalších pět korun později. To by lidem výrazně pomohlo v nejtěžší situaci a zároveň by zůstal i výnos z DPH, takže by to tolik nepoškodilo státní rozpočet a především rozpočet krajů a obcí,“ vyjmenoval své návrhy na řešení stoupajících cen Šmarda.

Velké obavy má i z „brutálního růstu“ cen potravin, který už začal, ale může se nadále prohlubovat. „Je ohrožena výroba vepřového v České republice, produkce obilí a některých dalších složek nezbytných pro potravinovou soběstačnost. Navrhli jsme odklad změn v dotační politice, které tato vláda navrhuje, a které mohou ohrozit středně velké firmy, jež jsou garancí živočišné výroby v České republice. Takže tam bychom pomohli, aby se stabilizovala cena masa, ale i mléka a dalších produktů. A stejně tak bychom navrhli, aby se změnila politika posílením podpory výroby a produkce potravin,“ pokračoval politik.

Dále poznamenal, že v případě cen energií jde v první řadě o to dostat produkci elektřiny ČEZ mimo burzu, a to alespoň ze 60 procent. „Aby do budoucna mohla dodávat elektřinu přímo na český trh, Proto jsme si elektrárny v České republice stavěli a proto jsme je budovali. A dalším krokem je tlak na společné nákupy plynu v rámci Evropské unie, protože jsme byli svědky toho, jak některé státy vyjednávaly výhodnější podmínky na úkor států slabších nebo méně výhodně připravených, jako je například Česká republika,“ popsal.

Česku hrozí krize ve třech odvětvích

Michal Šmarda rovněž okomentoval obavy kolem stagnace českých mezd v případě příchodu Ukrajinců a jejich zneužívání jako levnou pracovní sílu. Pokud však státní orgány a každý bude dělat svoji práci dobře a zejména ministerstvo práce a sociálních věci bude využívat nástrojů, které má k dispozici, pak to nemusí být problém. Ale je třeba trvat na tom, že Ukrajinci mají stejná práva jako čeští občané a že jejich tíživá situace nemusí být zneužívána. A na tom, aby ochránili český pracovní trh před spekulacemi a nevhodným chováním některých zaměstnavatelů.

Další velká krize podle něj hrozí hned ve třech odvětvích: zdravotnictví, školství a v sociálních službách. „To jsou další velké problémy, které nás čekají. Vláda udělala chybu, když porušila závazek valorizovat příspěvek za státní pojištěnce. Zdravotnictví potřebuje přidat peníze, přicházejí stovky tisíc lidí a systém na to není připraven. Zároveň covid neskončil, zdravotníci si sahají na dno a docházejí jim jak síly, tak peníze. Vláda na to musí reagovat zodpovědným způsobem, ale spíše to dost zkomplikovala. Dobrá zpráva je, že vláda má zatím čas chybu napravit,“ vyzval Michal Šmarda.

„Vláda zaspala i v případě školství a nechává řešení uprchlické krize výhradně na obcích a školách, případně mateřských školách, které musejí věc řešit jakýmsi kreativním způsobem na koleně a každý ředitel po svém. Je třeba, aby se ministerstvo školství probudilo a začalo aktivně plnit funkci při zvládání úkolů,“ sdělil. Tak, jak vláda podle jeho slov selhává při řešení problémů lidí v České republice, tak naopak velmi odpovědně a seriózně vystupuje v politice mezinárodní. „Svým přístupem, který je věcný, střízlivý a rozumný, si získává prestiž, což se nedá říci o naší politice české. V Parlamentu chybí sociální demokracie, levicová alternativa, která by připomínala, že nakonec jsou nejdůležitější pracující, rodiny s dětmi a senioři,“ dodal předseda ČSSD.  


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…