Smrad, špína, štěnice. Stovky dětí uprchlíků žijí v Řecku ve strašlivých podmínkách

10.09.2016 13:37

Valentina Pop píšící pro Wall Street Journal na sociální síti Twitter informovala o tom, v jak děsivých podmínkách jsou nuceny žít děti – uprchlíci v Řecku.

Smrad, špína, štěnice. Stovky dětí uprchlíků žijí v Řecku ve strašlivých podmínkách
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch přinesla děsivou zprávu o tom, v jak hrozných podmínkách jsou nuceny žít děti – uprchlíci. Ukázalo se, že stovky dětí byly v Řecku svévolně zadržovány na policejních celách a v dalších zařízeních a to po libovolně dlouhou dobu, byť mezinárodní právo praví, že nezletilé lze zadržovat maximálně 45 dnů a to v jen velmi specifických případech.

„Děti byly nuceny žít v extrémně špatných podmínkách, přespávaly v místnostech zamořených štěnicemi a to navíc bez matrací. ... Žily v naprosdto nevhodných hygienických podmínkách a zbaveny veškerého soukromí. ... Některé děti byly umístěny v celách s dospělými osobami. I to je v rozporu s mezinárodním právem,“ píše Human Rights Watsch. Zprávu přináší The Wall Street Journal.

Celý text najdete zde

Nepřijatelná je i skutečnost, že stovky dětí nebyly řádně informovány o právní pomoci, na kterou mají nárok. Všechny by měly být ubytovány ve specializovaných zařízeních, jenže těch Řecko zkrátka nemá dost. Úřady však ujišťují, že se vláda snaží životní podmínky dětí vylepšit a ačkoli to není snadné, měsíc po měsíci se to daří.

Valentina Pop píše pro The Wall Street Journal, dříve psala pro The Economist a EUobserver.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…