Smršť proti Sobotkovi není podle expertů Babišovou pomstou. Noviny o kauzách, jako je OKD, psát prostě musí

03.04.2014 20:52

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Především premiéra Bohuslava Sobotku si vzal deník MF Dnes na mušku za to, že před lety jako ministr financí dopustil, aby stát svůj zbývající podíl v OKD prodal nevýhodně. Jde o odvetný úder ze strany Andreje Babiše za to, že ho premiér vyzval, ať si vybere buď politiku, nebo podnikání, či jde jen o náhodnou shodu a deník šéfa hnutí ANO s útokem na Sobotku přišel zcela nezávisle?

Smršť proti Sobotkovi není podle expertů Babišovou pomstou. Noviny o kauzách, jako je OKD, psát prostě musí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Martin Stropnický ve sněmovně

Na prvních třech stranách svého čtvrtečního vydání se deník MF Dnes věnuje kauze OKD a především zdůrazňuje, že Ministerstvo financí, vedené tehdy Bohuslavem Sobotkou, mohlo prodej 45,88 procenta akcií zastavit a škody státu minimalizovat. Prodejní cenu začala totiž prověřovat Evropská komise a pokud by zjistila, že vláda poskytla kupci nedovolenou podporu, mohl tehdejší kabinet privatizaci zpětně zrušit. Do Bruselu ale putoval vysvětlující dopis s hlavičkou „Mgr. Bohuslav Sobotka, 1. místopředseda vlády“, s tím, že prodejní cena 4,1 miliardy korun byla v pořádku.

Obsáhlý materiál o OKD, který ale spíše shrnuje už dlouho známé skutečnosti, vyšel ani ne týden poté, co premiér Bohuslav Sobotka prohlásil na adresu ministra financí Andreje Babiše, že nejčistší řešení jeho situace by bylo, kdyby se věnoval jen politice a vzdal se podnikání. Předseda hnutí ANO svému koaličnímu partnerovi nejprve vzkázal, že netuší, co je to podnikání, a později přitvrdil, že ho může premiér odvolat a hledat si i nového partnera pro vládnutí. Zveřejněný text o OKD může působit jako pokračování Babišovy odvety.

Laxní naivní politik, nebo protřelý mafián

„Položíme-li si klasickou otázku: Cui bono?, tedy V čí prospěch?, odpověď je nasnadě. Deník místopředsedy vlády připomíná lidem, jejichž paměť končí u včerejších novin, že premiér Bohuslav Sobotka je buď laxní naivní politik, který podepíše i vlastní rozsudek smrti, nebo je protřelým mafiánem propojeným s oligarchy. Jako takový nemá co pohledávat na postu předsedy vlády, respektive postrádá morální právo Andreje Babiše vyzývat k tomu, aby se rozhodl mezi vrcholovou politikou, nebo ´podnikáním´,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Radim Hreha.

Tomu, že by mohlo jít o Babišovu odvetu Sobotkovi, příliš nevěří politický komentátor Karel Hvížďala. „Myslím si, že takové podezření bychom těžko dokazovali, a navíc si myslím, že by si šéfredaktorka Sabina Slonková nic takového nenechala vnutit. Proto mi to připadá velmi málo pravděpodobné. Je logické, že pak takové fámy vznikají. Ale to je dáno tím, že si pan Babiš neuvědomil, co to znamená vlastnit média, jít do politiky a ještě vlastnit jednu z největších firem,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala.

Na premiéry se vytahují staré věci v každé zemi

Podle jeho názoru lze spíš za podobnými články v novinách hledat to, že se Bohuslav Sobotka stal předsedou vlády. „Děje se tak v každé zemi, když je někdo premiérem, že se znovu vytahují staré věci, které vzbuzují domněnky různých falešných her. To znamená, že některé transakce nebo předražení mohli politici dělat z toho důvodu, aby přišly nějaké peníze do jejich stranických pokladen, protože všechny předvolební kampaně jsou mnohem dražší, než se většinou uvádí,“ upozorňuje Karel Hvížďala.

„Nemyslím si, že by to byl záměrný útok Babiše, ale určitě se novinářům hodilo připomenout, že předseda vlády pan Sobotka byl jako ministr financí špatný podnikatel či hospodář. Může to být i reakce na to, co on říká na adresu pana Babiše, aby si vybral, zda být politikem, nebo podnikatelem, ale že nemůže být obojí. Možná novináři poukazují i na to, že dobrý podnikatel by něco takového neprovedl. Ale že by to pan Babiš záměrně nastartoval, to si nemyslím. Novináři sami rádi píší o takovýchto situacích,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Mediální vymývání mozků prostě funguje

„Sobotkovsko-babišovská vláda je u moci několik týdnů. Co za tu dobu stihla? Ministrem už může být i estébák, ošetřený je bioplyn a nyní už také zelená nafta. Babiš a spol. šli do voleb s heslem, že ´bude líp´. Ano, Agrofertu už je líp. Největší příjemce dotací dostane dotací ještě víc. Nikomu to nevadí, naopak, lidé jsou nadšení. Babišovy preference letí nahoru,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník a rovněž člen ODS Petr Štěpánek.

A vzápětí si i odpovídá na otázku, jak je to možné. „Mediální indoktrinace, lidově vymývání mozků, prostě funguje. Dělá se to dvojím způsobem. Ten jemnější je, že se ohlídá nikoli to, co se píše, nýbrž to, co se nepíše. A lidé se to prostě nedozvědí. Těch, co si potřebné informace najdou na internetu, je mizivá menšina. Pak nastupuje vyšší fáze, kdy se lidem cíleně podstrkují desinformace, respektive, kdy média nastolují pseudotémata, jež buď odvádějí pozornost od toho důležitého k banalitám, nebo témata, jež poškozují politické protivníky. Už to běží na plné obrátky,“ míní Petr Štěpánek.

Občanští demokraté výroky o stranickém tisku nepřekvapí

Vedle materiálu o OKD mířícím na premiéra Bohuslava Sobotku jako předsedu koaliční strany se deník MF Dnes věnoval i opozici, konkrétně v hodně černých barvách vylíčil možnost pokračování spolupráce TOP 09 s hnutím Starostové a nezávislí. Po koaliční ČSSD tak přišla na řadu opoziční TOP 09, ušetřena nedávno nezůstala ani ODS. Její poslanec a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek hovořil na poslední sněmovní schůzi během svého vystoupení o deníku MF Dnes jako o stranickém tisku hnutí ANO.

„Od pana Blažka nebo od jakýchkoli straníků z ODS mě takové vyjádření nepřekvapuje, protože samozřejmě využívají všechny zbraně, které mají k dispozici, k palbě, zvlášť, když jejich preference stále klesají. Ale co se týče redakce, tak bych ji jako stranický tisk nevnímal. A konkrétně o tom možném rozkolu mezi Starosty a TOP 09 je indicií hodně, to nelze zpochybnit,“ domnívá se Karel Hvížďala.

MF Dnes psala o politických skandálech podobně i před lety

Mediální odborník a bývalý ředitel veřejnoprávní Slovenské televize Radim Hreha v článcích MF Dnes o politice účelovost ve prospěch hnutí ANO nachází. „Vnímám je tak, nicméně na rozdíl od jiných deníků či týdeníků, zejména z tvůrčí dílny vydavatelství Economia, je Babišův mediální produkt transparentní. I nezorientovaný čtenář totiž informace MF Dnes či Lidových novin považuje více či méně za Babišovy informace. Názor si však udělá sám,“ myslí si Radim Hreha.

Lektor komerčních komunikací na Vysoké škole ekonomické Jiří Mikeš však míní, že se MF Dnes jako stranický tisk hnutí ANO hodnotit nedá. „Když se podíváte zpětně třeba deset let, tak MF Dnes psala takhle vždy. Hoví si v těch skandálech, je to jejich filozofie a zdá se, že se jim to vyplácí. Že by to bylo něco stranického, převratného, to vůbec není pravda, ti byli vždy takoví a nadále jsou. A té zmiňované snaze o samostatnost Starostů se není co divit, vždyť spojovat starostovství s jednou stranou je podle mého hloupost od samotného začátku,“ tvrdí Jiří Mikeš.

Nevyužít choulostivé informace by bylo s podivem

V dalším deníku vydavatelství Mafra, patřícího Andreji Babišovi, Lidových novinách, se v posledních týdnech či měsících píše o vyšetřování korupce, a to především z pohledu Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka. Přibývají ale i informace z Finančního analytického útvaru, který patří pod Ministerstvo financí. Dříve novináři přisuzovali FAÚ přídomek Kalouskova tajná policie, teď Babišova tajná policie.

„Bylo by s podivem, kdyby Babiš ve svých médiích nevyužil ´konkurenční´ výhodu plynoucí z jeho přístupu k citlivým sdělením. Záleží jen a jen na jeho mediálních manažerech, jestli tyto choulostivé informace zveřejní v souladu s prosazováním veřejného zájmu nebo pouze v rámci mocenských bojů oligarchů a jejich loutek v politických stranách,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Radim Hreha.

Redaktoři Lidových novin psali o korupci už v minulém působišti

Karel Hvížďala vidí souvislost s články Lidových novin o korupci spíš s předchozím působením nového šéfredaktora i některých redaktorů. „Je třeba říci, že o tyhle věci se István Léko a Česká pozice zajímali vždy, tak bych v tom viděl spíš kontinuitu se zájmy té původní redakce, která už je teď součástí Lidových novin. To podezření z úniků je mediální zkratka, ale důkaz žádný nemáme. Podezření z úniků za Kalouska i za Babiše je evergreen, s tím se nedá nic dělat,“ domnívá se Karel Hvížďala.

Jiří Mikeš je přesvědčen, že občané mají být informováni o korupčních kauzách a nezáleží na tom, zda z Lidových novin nebo odjinud. „Za těmi úniky může být i to, že se někteří úředníci chtějí Babišovi zavděčit, tak to dají Lidovým novinám. Ale jinak si myslím, že Andrej Babiš je natolik chytrý, aby k ničemu takovému nikoho nevedl. Kdyby to na něj totiž někdo prozradil a provalilo by se to, tak by byl v politice odrovnaný,“ dodává pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Jsme na tom hůř než v komunistických dobách

Podle Petra Štěpánka nemůže nikdy přinést nic dobrého, jestliže někdo drží ve svých rukou moc exekutivní, parlamentní, ekonomickou a navíc ještě mediální. „Přičtěme k tomu zoufalý stav žurnalistiky veřejnoprávní České televize, která by měla být etalonem novinářské profesionality a poctivosti, což je ovšem zoufale vzdálený sen, a pohroma je dokonána,“ tvrdí Petr Štěpánek, podle něhož existují jenom dvě odvětví, která zde fungují ještě hůř než politika, a to justice a média.

Zatímco dřív to používal jako bonmot, dnes už to říká smrtelně vážně. „Zvláště pak politická žurnalistika zdejšího hlavního mediálního proudu je dokonalá tragédie. Pětadvacet let po sametu jsme na tom hůř než v komunistických dobách. Proč? Protože tehdy každý věděl, jakou s námi soudruzi hrají hru. Dnes spousta lidí vůbec netuší, že jim novináři vymývají mozky opět, jen trochu jinak, sofistikovaněji. Dnešní žurnalistika se tváří jako nezávislá, nezaujatá, objektivní, vyvážená a já nevím jaká ještě, ovšem jdeme-li do hloubky, zjistíme, že skutečnost je přesně opačná. Eurounijní socialistické vymývání mozků běží na plné obrátky,“ míní Petr Štěpánek.

Vyčuraní politici a slouhovští novináři vsadili na nejnižší lidské vlastnosti

Podle něj se novináři také ruku v ruce se ze řetězu utrženými policejními plukovníky a zpovykanými státními zástupci postarali o to, že v České republice již prakticky neexistuje institut presumpce neviny, což je zcela zásadní vymoženost právního státu. „My už zde máme jenom ´sprosté podezřelé´. V cimrmanovských hrách je to možná legrace, v životě dokonalá tragédie. Vyčuraní politici a slouhovští novináři vsadili na ty nejnižší lidské vlastnosti. Závist, lakotu, zášť. Práce se jim evidentně daří. A lidé jsou nadšení,“ obává se však Petr Štěpánek, že tohle nemůže skončit dobře a že česká polistopadová demokracie usilovně spěje ke kolapsu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…