Smrtící útok na Donalda Trumpa? Zde přesný scénář. A čísla, ze kterých zamrazí

01.12.2016 8:05

Bezprecedentní útok na sbor volitelů připravují odpůrci zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informují o tom Lidovky.cz.

Smrtící útok na Donalda Trumpa? Zde přesný scénář. A čísla, ze kterých zamrazí
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

Volby v USA jsou dvoustupňové, Američané nevolí prezidenta přímo, ale volí takzvané volitele. Ke zvolení potřebuje kandidát získat aspoň 270 z 538 volitelů, kteří mu odevzdají hlas po skončení celonárodních voleb. Sbor bude volit prezidenta 19. prosince, oficiální výsledky pak budou vyhlášeny 5. ledna 2017.

Celý text je ZDE

Hlasování volitelů bývá tradičně bez překvapení, jelikož fakticky kopíruje výsledky celostátních voleb. Je ale možné, že iniciativa Trumpových odpůrců vnese do zavedeného systému nejistotu, píše server Politico.

V současné době ve 29 státech existují zákony, které volitele zavazují, aby hlasovali v souladu s výsledkem hlasování v daném státě. Někteří experti však tyto zákony začali kritizovat s tím, že jsou v rozporu s celým principem systému, jehož cílem je zajistit, aby volitel důkladně zvážil, zdali je daný kandidát opravdu vhodný.

Iniciativy se podle amerického serveru účastní několik skupin. Jsou mezi nimi právníci, kteří jsou připraveni obhajovat volitele, pokud v prosinci nezvolí kandidáta ze své strany. Republikáni, kteří Trumpa nepodporují, budou přesvědčovat 37 republikánských volitelů, aby pro Trumpa nehlasovali. Osm demokratických volitelů ze států Washington a Colorado se navíc snaží přesvědčit své republikánské protějšky, aby porušili svou stranickou přísahu a v některých případech i zákon a Trumpa nepodpořili.

Anketa

Co říkáte na to, že hospodští zavírají kvůli EET?

hlasovalo: 13545 lidí

Jak píše britský deník Guardian, někteří volitelé plánují 19. prosince porušit pravidla a doufají, že by tak mohli zabránit zvolení Donalda Trumpa. Jednou z nich je i devatenáctiletá studentka Levi Guerra z Vancouveru, která byla společně s dalšími jedenácti voliteli ve státě Washington pověřena, aby volila Hillary Clintonovou. Demokratická kandidátka zde zvítězila nad svým republikánským protějškem v poměru 53 % ku 37 %. Guerra otevřeně přiznává, že poruší pravidla a Clintonové hlas nedá.

Není to však kvůli tomu, že by s demokratickou kandidátkou nesympatizovala a chtěla snad hlasovat pro Trumpa. Svým hlasováním pro jiného republikánského kandidáta chce inspirovat ostatní volitele, aby se zachovali stejně. Pokud by se obdobným způsobem zachovalo dohromady 37 volitelů, prezidentská volba by byla fakticky zablokována a Donald Trump by se nemohl stát 45. prezidentem Spojených států.

Guerra se tak oficiálně připojila k „nevěrným volitelům“ z Hamiltonu, kteří svůj úmysl ohlásili již dříve. Studentku ani ostatní rebelující volitele neodradí od jejich záměru ani hrozba pokuty ve výši 1000 dolarů. „Udělám vše, co je bude možné, aby se Trump nestal prezidentem. Je mi jen 19 let a plním úlohu volitele poprvé v životě. Doufám však, že mé rozhodnutí upřednostnit před mou stranou moji zemi ukáže, že mladé generaci záleží na všech Američanech,“ cituje deník odpůrkyni Trumpa.

Jeden z iniciátorů vzniku skupiny „nevěrných volitelů z Hamiltonu“ Bret Chiafolo se nechal podle britského deníku slyšet, že pokud mu soud udělí pokutu, zváží žalobu u federálního soudu. Tvrdí, že bránit volitelům hlasovat podle jejich svědomí je protiústavní. Chiafolo je přesvědčen, že rebelujících volitelů bude nakonec více než současných sedm. „Nemám své tvrzení podloženo žádnými hmatatelnými důkazy, ale myslím, že se k nám přidá dalších 50 až 100 volitelů po celé zemi.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…