Šmucler pochválil Prymulovu akci a má strach z italského scénáře. Tam zoufalí lidé bez peněz nemají co jíst

01.04.2020 21:40

Šéf České stomatologické komory a člen ústředního krizového štábu Roman Šmucler na svém Facebooku okomentoval nejnovější dění u nás v souvislosti s řešením koronavirové krize. Poukázal na dnešní vyjádření epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, jenž představil záměr otestovat reprezentativně několik tisíc občanů se záměrem zjistit skutečnou promořenost populace. Upozornil též na ekonomické dopady současných opatření. Ty je podle Šmuclera nutné co nejdříve zmírnit a následně obnovit život, jak to jen s vysokou mírou bezpečí půjde. Vyvarovat by se chtěl zejména těžké ekonomické situace některých lidí v Itálii.

Šmucler pochválil Prymulovu akci a má strach z italského scénáře. Tam zoufalí lidé bez peněz nemají co jíst
Foto: Repro Interview ČT24
Popisek: Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler

Anketa

Vláda dá živnostníkům příspěvek 25 000 Kč. Je to moc, nebo málo?

63%
17%
20%
hlasovalo: 20296 lidí
Šmucler dnes přivítal rozhodnutí otestovat hromadně reprezentativní vzorek pěti tisíc obyvatel našeho hlavního města na výskyt koronaviru. O záměru dnes v České televizi informoval epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Záměrem je získat co nejlepší data o skutečném počtu nemocných v naší populaci.

Plošné testování dopadne i na obyvatele Litovelska na Olomoucku, kde do pondělí platila spolu se sousedním Uničovskem karanténa kvůli vysokému počtu nakažených. To by mělo začít již v tomto týdnu. Už jsme tam zavezli 22 tisíc testovacích setů, abychom mohli lokalitu otestovat. Chceme vědět, kolik osob se tam dostalo do kontaktu s tímto onemocněním,“ řekl dnes Prymula Českému rozhlasu.

Promořenost v Praze bude testovat Univerzita Karlova. „Abychom věděli, jaké je tady rozložení v podstatě těch infekčních jedinců, kteří jsou asymptomatičtí, tedy nemají žádné klinické příznaky, a abychom věděli, co vlastně máme kalkulovat do těch našich modelů,“ upřesnil náměstek. V Praze k hromadnému testování přistoupí během příštího týdne.

„To je super, začneme tomu více rozumět. Tvorba protilátek, promořenost atd.,“ pochválil záměr Šmucler.


Právě on testování co největšího vzorku lidí prosazuje již delší dobu. Již v neděli navrhoval, že by se měli nechat hromadně testovat i tací lidé, kteří přicházejí každý den do styku se seniory. „Hlavně musíme testovat všechny, kdo se jen chtějí přiblížit k seniorům,“ poznamenal.

Navrhl též řešení směrem ke školní docházce: „Nejsem testovaný, tak nenavštívím své rodiče, tak to je. Hlavně LDN, interní oddělení, domovy důchodců. Pokud jsou vícegenerační rodiny – izolovat všechny. A naopak. Děti v zásadě mohou do školy. Jen nechat staré učitele doma a děti, které mají doma seniora,“ napsal na sociální síti.

Dále dnes Šmucler poukázal na zřízení ekonomického týmu ústředního krizového štábu. Ten povede ředitel Centra pro globální a hospodářskou politiku Jan Švejnar.

V týmu kromě Švejnara zasednou rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, Tomáš Sedláček z ČSOB a Univerzity Karlovy (UK), docentka ekonomie Ilona Švihlíková, ekonom ČMKOS Martin Fassmann, ekonom ETUI Jan Drahokoupil, Daniel Münich, Filip Matějka a Štěpán Jurajda z CERGE-EI, Michal Mejstřík z Institutu ekonomických studií UK, bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

„Obnovit život a ekonomiku!“ zdůraznil na Facebooku Šmucler.

Vyhnout by se šéf České stomatologické komory chtěl zejména italskému scénáři. A to nejen z hlediska zdravotního, ale také socioekonomického.

„Už nemáme peníze!“ měl křičet muž na policisty v Bari před zavřenou bankou. Jeho partnerka poté dodala: „Měli byste vidět naši kuchyni, není v ní vůbec nic! Je mi z vás i z celého státu nanic!“ Muž se podle The Financial Times pokoušel dostat k dávkám od státu.

V Neapoli se zase muž s rouškou pokusil ukrást z obchodu nákup zahrnující chleba, rajčatovou omáčku, olej a sušenky. Další lidé jej měli v jeho snaze podporovat. Jeden z místních následně vysvětlil, že ke krádeži muže přinutila jeho neutěšená situace poté, co se ocitl bez peněžních prostředků i jídla. Nakonec se pak k placení za muže odhodlal jiný z přítomných se slovy: „Když nám nepomůže stát, pomůžeme mu my, já to za něj zaplatím.“

A vyhrocená situace panuje i na Sicílii. O víkendu se v některých palermských supermarketech rozmístila ozbrojená policie, protože obchody se bály, že lidé odmítnou za jídlo platit.

„Tomu je potřeba se vyhnout. Většině lidí nic zdravotně není, ale dusí je ekonomika. Ze solidarity se snadno stane revolta. Proto obnovit život, jak to jen s vysokou mírou bezpečí půjde!“ upozornil na základě dění v Itálii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…