Snad to pan Schwarzenberg nemyslí vážně... Na ČT hovořil o Ukrajině i Rusku Jan Kavan

13.05.2015 22:14

Hostem středečního Hyde Parku byl exministr zahraničí a bývalý předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan, který se vyjádřil k několika aktuálním tématům současné zahraniční politiky.

Snad to pan Schwarzenberg nemyslí vážně... Na ČT hovořil o Ukrajině i Rusku Jan Kavan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kavan

V úvodu pořadu přišla řeč na návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Moskvě, který se v souvislosti s návštěvou vyjádřil v tom smyslu, že by se Ruská federace mohla v řádu dvaceti let přidružit k Evropské unii. Bývalý ministr zahraničí z doby, kdy byl právě nynější prezident premiérem, s tímto výrokem žádný problém nemá. „Myslím, že pan prezident na to má nárok. Hrůza mě z toho nijak nejímá. Vzhledem k tomu, že EU nemá žádného skutečného mluvčího, představitelé členských států mají právo se vyjadřovat. Je to Milošův názor jako takový a má na to právo.“

Sám Kavan si myslí, že navíc v dohledné době bude viditelná oboustranná snaha o urovnání vztahů. Putin si podle mého názoru přeje být s Evropskou unií zadobře. „A já bych byl rád, kdyby ke zmírnění situace došlo,“ vyjádřil Kavan svou touhu.

V pořadu se dostalo rovněž na složení Zemanova týmu při návštěvě Moskvy. „Souhlasím s názorem, že složení diskusní skupiny nebylo úplně tradiční a asi tam měl být i zástupce ministra zahraničí. Co se týče bezpečnostní prověrky pana Mynáře, tak si ale myslím, že v tomto případě nebyla tak důležitá. Hlavním důvodem, proč tam prezident jel, bylo poklonění se památce,“ vyjádřil Kavan svůj názor ke složení hradního osazenstva v Moskvě.

Ukrajina by se měla stát součástí EU, ale až splní některé zásadní podmínky

Došlo i na ožehavé téma v souvislosti s Ukrajinou, o kterém si pan Kavan myslí, že by touhy Kyjeva měly být v blízké budoucnosti vyslyšeny a Ukrajina by měla být přiata za člena Evropské unie. „Myslím, že až Ukrajina splní podmínky nejen ekonomického rázu, ale i podmínky, které budou respektovat rasové, náboženské i etnické problémy, bylo by záhodno ji přijmout,“ naznačil Kavan, kde vidí hlavní zádrhel v přijetí Ukrajiny do EU.

Bývalý předseda Valného shromáždění OSN se vyjádřil mimo jiné i k sankcím vůči Rusku, jejichž účinek nevidí. „Sankce nemohou donutit pana Putina změnit jednání. Ztotožnil bych se tu s výrokem bývalého německého ministra financí Helmuta Schmidta, že jsou sankce neúčinné a že je to dokonce hloupá idea,“ podotkl.

V souvislosti se sankcemi si Kavan myslí, že jediné, co může zklidnit situaci, je dodržování posledních minských dohod. A pozastavil se i nad výrokem předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který před časem řekl, že Minsk byl jen jedna zastávka v další agresi Putina. „Je to směšné a doufám, že to byl jen nějaký nejapný žert,“ vyjádřil se Kavan na adresu neúspěšného prezidentského kandidáta.

EU neměří stejným metrem. Fandí Kyjevu

„Vnímám, že představitelé Evropské unie fandí kyjevské vládě, což není nejšťastnější,“ vyjádřil se Kavan k chování Bruselu ve prospěch vládních sil na Ukrajině. „EU by měla zaujmout stanovisko, které by vedlo k mírovým dohodám. Evropská unie udělala mnoho chyb. Když se na začátku Majdanu podepsaly dohody, které byly ihned smeteny ze stolu, měla si bouchnout do stolu. Byl to jakýsi protiústavní puč. To se občas stává, ale měl být použit stejný metr jak s pádem Janukovyčovy vlády, tak v případě Krymu.

V poslední části pořadu se pak Kavan vyjádřil i k problému přijímání uprchlíků na naše území. „Myslím, že 525 uprchlíků, kteří nám byli na základě Lisabonské smlouvy přiděleni, není tak moc, že by se nedali integrovat. Kdyby šlo o desítky tisíc, to bych protestoval,“ řekl na závěr.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…