Sněmovna asi umožní rozšíření pravomoci tajných služeb

25.01.2019 13:58

Pravomoci tajných služeb se možná rozšíří. Sněmovna to dnes v prvním kole projednávání podpořila. K nejdiskutovanějším patří získávání informací, které podléhají bankovnímu tajemství, nebo snaha vytvořit vlastní systém odhalování lidí podle fotografií. Novelu o zpravodajských službách, kterou předložila ještě jednobarevná menšinová vláda ANO, nyní dostanou k projednání sněmovní výbory pro bezpečnost a ústavněprávní, napsala ČTK.

Sněmovna asi umožní rozšíření pravomoci tajných služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna schválila státní rozpočet na rok 2019 s deficitem 40 miliard. Opozice vládě vyčítá, že projídá ekonomický růst a nedělá rezervy na horší časy

Piráti neuspěli u ostatních frakcí se snahou vrátit normu vládě k přepracování mimo jiné kvůli tomu, aby se kvůli novým pravomocím posílila kontrola tajných služeb. Pirátům vadila snaha o vznik referenční databáze digitálních podob lidí. „My pro vytváření takovýchto šmírovacích databází nevidíme důvod,“ prohlásil za Piráty Ondřej Profant.

Novela má umožnit získávání a zpracování digitálních fotografií a identifikátorů fyzických osob v některých informačních systémech. Budou si takto moci vytvořit vlastní systém hledání lidí podle obličejů. Podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) to poslouží k odhalování lidí propojených s terorismem.

Novela má dát tajným službám také možnost lépe zabezpečit skryté identity prostřednictvím záznamů v informačních systémech a zajišťuje větší součinnost orgánů státní správy při poskytování informací. Chráněné údaje od bank by podle novely zpravodajci mohli získat bez vědomí banky. Informace získají tak, že o ně požádají prostřednictvím subjektu, který má sám oprávnění, tedy České národní banky.

Norma také počítá s prodloužením maximální doby platnosti povolení pro použití zpravodajské techniky ze tří na čtyři měsíce. Odposlechy tak budou zpravodajci moci používat tak, jak úprava platí podle trestního řádu.

Novela se týká všech tří českých zpravodajských služeb, tedy Bezpečnostní informační služby, která návrh vypracovala, Vojenského zpravodajství a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…