Sněmovna bude jednat o svém rozpuštění, návrh ČSSD asi neuspěje

17.07.2013 6:26

Poslanci budou dnes vůbec poprvé hlasovat o rozpuštění sněmovny, které by bylo cestou k předčasným volbám. Schůzi podnítila opoziční ČSSD v souvislosti s pádem koaliční vlády Petra Nečase (ODS), po němž prezident Miloš Zeman instaloval úřednický kabinet Jiřího Rusnoka. Podle rozložení sil návrh neprojde a dolní komora bude pokračovat.

Sněmovna bude jednat o svém rozpuštění, návrh ČSSD asi neuspěje
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Sjezd ČSSD skončil tiskovou konferencí

Pro rozpuštění sněmovny je potřeba nejméně třípětinová většina hlasů všech poslanců, tedy 120. K opozici by se tak museli přidat poslanci za ODS nebo TOP 09. Strany bývalé koalice ale deklarovaly, že rozpuštění sněmovny nepodpoří.

Možnost zavedla ústavní novela přijatá zhruba před čtyřmi lety. Říká, že sněmovna může odhlasovat třípětinovou většinou své rozpuštění. Dolní komoru pak rozpouští prezident. Do dvou měsíců od tohoto kroku se musejí konat nové volby. Sněmovnu ale není možné rozpustit během tří měsíců před ukončením řádného volebního období.

Žádost o Nečase bude asi stažena

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se měl dnes také začít zabývat žádostí o vydání expremiéra Petra Nečase (ODS) k trestnímu stíhání v případu takzvaných trafik pro tři exposlance ODS. Jednání se ale pravděpodobně neuskuteční, protože podle olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvána bude žádost o Nečasovo vydání stažena. Důvodem je rozhodnutí Nejvyššího soudu, který všechny tři bývalé poslance vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Ivan Fuksa a Marek Šnajdr a Petr Tluchoř byli proto v úterý večer propuštěni z vazby.

Po schůzi o rozpuštění sněmovny se bude konat další na návrh ODS; poslanci budou schvalovat přibližně tucet norem. Podle dřívějšího způsobu jejich projednávání jde o předlohy, u nichž nepanují větší kontroverze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…