Sněmovna bude volit nového veřejného ochránce práv

12.02.2020 6:20

Sněmovna bude dnes volit nového veřejného ochránce práv. Schvalovat bude rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, změny v předkupním právu a možná i sporné změny daňového řádu. Ve sněmovním finále je například také úprava voleb do rad oborových zdravotních pojišťoven. V úvodním kole by měli poslanci debatovat o zavedení takzvaného klouzavého mandátu.

Sněmovna bude volit nového veřejného ochránce práv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Nového ombudsmana za dosluhující Annu Šabatovou budou poslanci vybírat ze tří kandidátů. O místo se v tajné volbě utkají někdejší poslanec ČSSD a zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček, vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm a advokát Jan Matys. Pokud bude odpolední první kolo volby neúspěšné, druhé se uskuteční už v podvečer.

Novela daňového řádu má především vytvořit předpoklady pro vznik portálu MOJE daně, který umožní on-line vyřizování daňových záležitostí s finančním úřadem. Vyvolává ale spory kvůli prodloužení lhůty pro vracení nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty.

V závěrečném schvalování je také novela o ochraně veřejného zdraví, jež má zpřísnit kontroly koupališť a solárií. Poslanci by v ní mohli uzákonit i požadavky na vzdělání hlavního hygienika a zmírnit omezení pro neočkované děti.

 

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…