Sněmovna rozhodne o růstu důchodů a platů ústavních soudců

18.06.2014 6:35

Poslanci by dnes měli rozhodnout o vyšší valorizaci důchodů a o růstu platů ústavních soudců. Na programu je taky schvalování normy, která uzákoní dětské skupiny. K posouzení do Senátu by poslanci mohli poslat rovněž návrh zákona o kybernetické bezpečnosti, který zavede pravidla spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem při předcházení útokům na informační technologie.

Sněmovna rozhodne o růstu důchodů a platů ústavních soudců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní čtenářský kroužek ve sněmovní lavici

Důchody mají růst podle vládní novely opět o třetinu růstu reálných mezd a celou inflaci. Nyní jsou zvyšovány o třetinu růstu spotřebitelských cen. V příštím roce by se navíc měly penze mimořádně zvýšit o 1,8 procenta.

Poměrně výrazný růst platů ústavních soudců navrhl ústavně-právní výbor přidat do vládní novely, která omezuje délku funkčního období předsedů kolegií nejvyšších soudů na pět let. Vláda přitom předpokládá, že platy ústavních soudců stejně jako dalších ústavních činitelů vzrostou od příštího roku jen o procento.

Řešení nedostatku míst v mateřských školách

Dětské skupiny mají být další možností, kam by mohli vedle školek dávat pracující rodiče své potomky. Poslanci podali řadu pozměňovacích návrhů. Týkají se hlavně omezení horní věkové hranice na čtyři nebo pět let, aby před zahájením školní docházky děti byly v mateřských školách. Kritici poukazují na to, že dětské skupiny nebudou muset mít vzdělávací programy.

Poslanci by měli schvalovat i další předlohy. Patří k nim norma TOP 09 a Starostů o vymáhání škod po úřednících, odklad účinnosti zákona o úrazovém pojištění a návrh Úsvitu na omezení lichvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…