Sněmovna rozhodne po Zemanově vetu o snížení zdravotních plateb státu

26.08.2022 6:15

Sněmovna bude dnes opětovně projednávat vládní novelu o snížení zdravotních plateb státu za děti, studenty, důchodce nebo nezaměstnané na zbytek roku. Předlohu vetoval prezident Miloš Zeman. Do programu řádné schůze by se mělo dodatečně dostat také schvalování vstupu Finska a Švédska do Severoatlantické aliance. Po této schůzi poslance čeká debata o řešení energetické krize nebo zdražování. Mimořádnou schůzi k těmto tématům vyvolali poslanci opozičního hnutí ANO s podporou SPD.

Sněmovna rozhodne po Zemanově vetu o snížení zdravotních plateb státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze poslanecké sněmovny

Jednání dolní komory o zdravotnické předloze, která má také zavést automatickou valorizaci úhrad státu za jeho pojištěnce, se v souvislosti s odporem opozice patrně protáhne. Snížením úhrad do veřejného zdravotního pojištění chce stát ušetřit v letošním rozpočtu 14 miliard korun. Nová částka je navržena tak, aby stát za celý letošek odvedl do veřejného zdravotního pojištění za každého svého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni.

Opoziční představitelé podobně jako prezident tvrdí, že nižší platby mohou ohrozit kvalitu a dostupnost péče. Vládní činitelé takové obavy opakovaně odmítli. Zástupci koalice včetně ministrů zdravotnictví a financí předpokládají, že Sněmovna Zemanův postoj přehlasuje. Potřeba je k tomu nejméně 101 poslaneckých hlasů, koalice jich má v plném složení 108.

Senát dal souhlas s rozšířením NATO o dvě severské země už v první polovině srpna. Očekává se, že postoj dolní komory bude stejný. Samotná ratifikace za Česko pak bude spočívat v podpisu prezidenta.

Poslanecká debata k energiím a růstu cen má začít čtvrt hodiny po skončení schůze k novele o zdravotních platbách. V návrhu programu mimořádné schůze není žádný zákon. Poslanci by měli obecně diskutovat o "strategii vlády pro řešení energetické krize, zdražování a hrozby rostoucí nezaměstnanosti". Opozice tvrdí, že kabinet žádný plán nemá. Schůze se nakonec ale nemusí uskutečnit, pokud Sněmovna návrh programu koaliční většinou zamítne. Navzdory tomu se ale ještě před hlasováním o návrhu programu otevře prostor pro debatu, v níž mohou vystoupit jen řečníci s přednostním právem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…