Sněmovna zhruba po měsíci obnoví činnost, poslanci složí slib

20.11.2017 6:01

Poslanecká sněmovna dnes zhruba po měsíci obnoví činnost. Nově zvolení poslanci se odpoledne poprvé po volbách sejdou na ustavující schůzi. Dnes zejména složí slib a zřídí mandátový a imunitní výbor. Nejsledovanější body schůze, tedy volba nového předsedy a místopředsedů dolní parlamentní komory, budou na programu až v dalších dnech, napsala ČTK.

Sněmovna zhruba po měsíci obnoví činnost, poslanci složí slib
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala řádná schůze sněmovny. Poslanci měli projednat zákon o univerzitních nemocnicích a poslaneckou předlohu o státních svátcích

Program ustavující schůze je pevně daný, stanoví ho zákon. Poslanci do něj nemohou vložit své případné jiné návrhy a zatím ani nemají žádný návrh zákona k projednání. K dalším bodům programu první povolební schůze patří zřízení sněmovních výborů.

Při první schůzi budou poslanci sedět v lavicích hlavního zasedacího sálu v abecedním pořadí. Návrh zasedacího pořádku podle příslušnosti k jednotlivým stranickým klubům bude plénum schvalovat až na další schůzi. Ustavující schůzi bude až do zvolení nového předsedy řídit v souladu se zákonem bývalý předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD).

Až po ukončení schůze podá demisi nynější vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL pod vedením Bohuslava Sobotky (ČSSD). Prezident Miloš Zeman potom bude moci jmenovat předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše novým premiérem a na jeho návrh i další členy menšinové vlády, kterou skládá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…