Sněmovnu čeká asi poslední změna v poslaneckých lavicích

05.07.2017 13:32

Sněmovnu čeká příští týden zřejmě poslední změna v poslaneckých lavicích v tomto volebním období. Mandátu se za ČSSD ujme starostka městského obvodu Slezská Ostrava Barbora Jelonková. Nahradí Ladislava Šincla, který se stal členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, píše ČTK.

Sněmovnu čeká asi poslední změna v poslaneckých lavicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Ladislav Šincl

Jelonková, povoláním zvěrolékařka, bude nyní poslankyní necelé čtyři měsíce, do říjnových voleb. Čeká ji už jen zbytek nynější řádné schůze a pak řádná schůze zářijová.

Šincla, který ve Sněmovně působil mimo jiné jako místopředseda rozpočtového výboru, poslanci zvolili do takzvané vysílací rady v dubnu. Funkce se ujal s červencem, čímž mu poslanecký mandát kvůli neslučitelnosti obou pozic zanikl.

Prvním náhradníkem za Šincla na kandidátní listině ČSSD byl někdejší havířovský primátor Zdeněk Osmanczyk. Loni v listopadu ale zemřel.

Na nynější schůzi půjde o druhou změnu v poslaneckých lavicích. Už v jejím úvodu složil slib starosta Volyně na Strakonicku Václav Valhoda (ČSSD), který v dolní komoře nahradil Vítězslava Jandáka. Jandák zamířil do Rady Českého rozhlasu.

V nynějším volebním období se v dolní komoře vyměnilo celkem 15 poslanců. Pozornost vzbudily hned na začátku volebního období změny zákonodárců za hnutí ANO. Mandátu se vzdali Miloslav Bačiak kvůli sporné minulosti a jeho první náhradník Jan Sobotka kvůli zatajenému dluhu. Jednání Sněmovny se nezúčastnili. V minulém volebním období Sněmovnu opustilo 18 poslanců.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…