Snížíme počet uprchlíků, řekli německý prezident a Merkelová. Ale víte, Češi, co to pro nás bude znamenat? Čtěte

21.01.2016 9:01

Den poté, co část poslanců společného klubu Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Křesťanskosociální unie (CSU) vyzvala v dopise kancléřku Angelu Merkelovou, aby změnila svou vstřícnou politiku vůči migrantům, totéž ve svém projevu ve švýcarském Davosu de facto učinil i německý prezident Joachim Gauck.

Snížíme počet uprchlíků, řekli německý prezident a Merkelová. Ale víte, Češi, co to pro nás bude znamenat? Čtěte
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

„I dnes debatujeme o tom, kde leží hranice počtu lidí, které dokážeme pojmout,“ prohlásil Gauck ve svém projevu ve švýcarském horském středisku Davosu, kde se už po šestačtyřicáté sešly ekonomické a politické špičky. „Pokud se demokraté nechtějí bavit o omezeních, potom se o něm budou bavit populisté a xenofobové,“ varoval.

Německý prezident navázal konstatováním, že politici musí uvést v soulad touhu občanů po zachování společnosti s humanitární výzvou pomoci těm, kteří potřebují ochranu. Později ještě doplnil, že si myslí, že je „více než pravděpodobné“, že se během tohoto roku zavede nějaké omezení počtu přijímaných uprchlíků.

Financial Times připomínají, že Gauck již dříve dal najevo, že by v probíhající uprchlické krizi měly být brány v potaz obavy rodilých Němců, čímž vyvinul jistý tlak na kancléřku Angelu Merkelovou a její postoj k migrační krizi. Ve svém posledním projevu šel Gauck dle FT ještě dál. Uvedl, že „by zákonodárci měli vyvinout a implementovat opatření k omezení počtu lidí přicházejících do naší země – nikoliv jako výraz reflexivní obranné reakce, nýbrž jako prvek odpovědné vlády. Omezení počtu uprchlíků se zdá být morální a politickou nutností k zachování schopnosti státu plnit svoji funkci."

Obrací Merkelová kormidlo?

Financial Times se pozastavují nad tím, že slova německého prezidenta přicházejí den poté, co část poslanců společného klubu Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Křesťanskosociální unie (CSU) vyzvala v dopise kancléřku Angelu Merkelovou, aby změnila svou vstřícnou politiku vůči migrantům. „Čelíme přetížení naší země, a považujeme proto za nezbytnou změnu dosavadní přistěhovalecké praxe – z humanitárních důvodů – prostřednictvím návratu k striktnímu dodržování platného práva,” přečte si dle agentury DPA Merkelová.

Zdá se, že kancléřka Merkelová kritiku svého přístupu k migrační krizi, reflektuje. Ve středu při příjezdu na sjezd zemských poslanců bavorské Křesťanskosociální unie v alpském středisku Wildbad Kreuth uvedla, že chce citelně a trvale snížit počet běženců přicházejících do Německa. Zároveň zopakovala, že v uprchlické krizi je třeba najít celoevropské řešení.

Pozor na ženevské konvence

Financial Times podotýkají, že Gauck volá po přiškrcení počtu přijímaných uprchlíků v okamžiku, kdy Rakousko oznámilo, že v příštích čtyřech letech plánuje omezit počet lidí, kterým udělí azyl, na čísle 127 500. „Nemůžeme přijmout všechny žadatele o azyl,“ nechal se slyšet rakouský kancléř Werner Faymann.

Zatím není jasné, jakým způsobem Rakousko zpřísní migrační politiku, vláda vyjádřila pochybnost, zda je vůbec právně možné zavést limity na uprchlíky. Faymann již předem ujišťuje, že vše bude probíhat v souladu s evropským právem a rakouskou ústavou.

Mluvčí Evropské komise uvedla, že Brusel k otázce legálnosti omezení počtu přijímaných uprchlíků stanovisko nevydal, protože dosud žádná země takové opatření nezavedla. Nicméně zdůraznila, že žádné kvóty nemohou jít proti ženevským konvencím, které jsou součástí právních norem Evropské unie a které vyžadují, aby byla posouzena každá žádost o azyl.

Uprchlické kvóty pro všechny země EU

Gauck se ve Švýcarsku také pustil do ostré kritiky bývalých komunistických zemí za jejich přístup k migrační krizi. Sice uznává, že se středoevropské státy obávají změn a mají starost o zachování národní identity. „Ale jen stěží mohu pochopit, když solidaritu s pronásledovanými odmítají právě země, jejichž politicky pronásledovaní občané se sami solidarity dočkali,“ řekl prezident. Připomněl tak období, kdy ze zemí komunistického bloku, včetně bývalého Československa, utíkali na Západ lidé nesouhlasící s režimem.

„Opravdu chceme, aby velké historické dílo – Evropa míru a prosperity – ztroskotalo na problému kolem uprchlíků? Nikdo, skutečně nikdo to nemůže chtít,“ zdůraznil německý prezident.

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík z Gauckových výroků usuzuje, že Německo si teď už nebude brát servítky při prosazování férového rozdělování uprchlíků do všech zemí. „Co může následovat, je pro střední Evropu opravdu nebezpečné. Je s podivem, že si to tamější politikové neuvědomují,“ zamýšlí se ve svém komentáři na zmíněném serveru. Výroky německého prezidenta totiž prý naznačují, že politika Berlína i Bruselu se nyní bude ubírat cestou razantního prosazení uprchlických kvót pro všechny země Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…