Sobotka: ČSSD nemusí vyvolávat konflikt s vládou, stačí si sama

20.08.2011 13:45

ČSSD si pochvaluje, že v současnosti vůbec není třeba konflikt mezi opozicí a vládními stranami. Tak tomu bývalo dříve, například za expředsedy Jiřího Paroubka. Nyní Bohuslav Sobotka jen sleduje, jak je v centru dění konflikt v koalici.

Sobotka: ČSSD nemusí vyvolávat konflikt s vládou, stačí si sama

„Vládní koalice si do jisté míry vystačí sama. Místo toho, aby středem pozornosti byl konflikt mezi vládou a opozicí, tak v centru pozornosti médií je vnitřní konflikt v koalici," pochvaluje si předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro MF Dnes. Proto podle něj může jeho strana vypadat, že se s nikým nepře - nasazuje ale prý odlišnou politiku oproti svému předchůdci Jiřímu Paroubkovi.

Teď se chce prý zaměřit na věcnou kritiku vlády a vysvětlování svých variant reforem. „Jednotlivá témata nově komentují naši stínoví ministři. To byl také důvod, proč jsem ve stínové vládě provedl některé změny," vysvětluje Sobotka. Chce sociální demokracii jako širší společenství, ne stranu jednoho muže.

Související: ČSSD se zbavuje 13. důchodu. A doufá v předčasné volby


Pokud by ale Jiří Paroubek založil svoji vlastní stranu, zas tak hrozné by to prý nebylo. Předseda si ale uvědomuje, že by ČSSD přišla o některé hlasy, stejně jako v případě Miloše Zemana. Že by se Paroubkova strana ale dostala do parlamentu, to si nemyslí. „Nicméně pokud se Jiří Paroubek rozhodne odejít a založit novou stranu, pak bude platit: Jiří, opustíš-li nás, my nezahyneme," připouští Sobotka.

ČSSD také plánuje v listopadu představit nový volební program. Ten předchozí podle něj nepočítal s tím, co se děje nyní v Evropě kolem dluhové krize. V plánu má například škrtnout třinácté důchody nebo plošné zvyšování sociálních dávek.

Související: Senátor ČSSD o vedení strany: Nic neumíte


„Určitě trvá zájem ČSSD na volbách v dřívějším termínu," dodal také Sobotka, že jeho strana dále prosazuje předčasné volby. Pokud by měla sociální demokracie s někým utvořit koalici, měly by to být strany, které „umožní důsledně obhájit zájmy středních vrstev a nízkopříjmových skupin". Zároveň však popírá, že by byli ochotni vládnout spolu s komunisty.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…