Sobotka: NATO nemá s řešením migrační krize nic společného

08.09.2015 18:35

Severoatlantická aliance nemá podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) s řešením současné uprchlické krize nic společného, jde o problém, s nímž si musí poradit Evropa. Úloha NATO je jiná, řekl dnes Sobotka novinářům při návštěvě Berounska. Pro zapojení NATO do řešení problému se v minulosti vyslovil vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Aliance takový požadavek odmítá.

Sobotka: NATO nemá s řešením migrační krize nic společného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

"Myslím, že NATO nemá s migrační krizí příliš společného, s tím si musí poradit Evropa. Je to otázka fungování vnějších schengenských hranic a o to se musí postarat zejména státy, které leží na vnější schengenské hranici. Potřebujeme také silnější evropskou zahraniční a bezpečnostní politiku, která bude zaměřena na to, co je v bezprostředním okolí Evropy," prohlásil Sobotka.

Úloha NATO je jiná, dodal premiér. "Je to instituce kolektivní obrany. Jde o to, aby garantovala bezpečnost všech členských zemí v rámci naší solidarity," uvedl Sobotka, jenž se ve středu sejde s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, kterého pozval na návštěvu České republiky. Podle Sobotky budou mít dostatek času na projednání témat, která jsou důležitá. Premiér poukázal na to, že se změnila bezpečnostní situace ve světě a upravily se i bezpečnostní strategie.

"Zajímá mě jeho názor na to, co se dneska děje na východě Evropy, co se děje na Ukrajině, ale také mě zajímá jeho názor na bezpečnostní situaci na Blízkém východě a v severní Africe, protože právě zhoršení bezpečnostní situace v Sýrii a Libyi vedlo k tomu velkému problému, se kterým se dnes potýkáme v rámci migrační vlny," uvedl premiér.

Navýšili jsme orozpočet brany

Mluvit chce s generálním tajemníkem NATO i o tom, jak zlepšit příspěvek Česka, pokud jde o fungování Aliance. "Navýšili jsme rozpočet obrany, chystáme se ho zvyšovat i v příštích letech," připomněl. Kromě českých stíhačů, kteří střeží také vzdušný prostor nad dalšími zeměmi NATO, by podle Sobotky mohli čeští vojáci působit i v jednotkách "superrychlého nasazení" v rámci NATO.

Stoltenberg, který se funkce generálního tajemníka NATO ujal v říjnu 2014, Česko navštíví poprvé. Ve středu se spolu se Sobotkou v Praze setká mimo jiné se zástupci amerického konvoje, který bude od středy do pondělí projíždět Českem na cvičení do Maďarska. Ve čtvrtek Stoltenberga přijme prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Clinton. Albrightová. Pohrůžka. Jeffrey Sachs odhalil, co nakonec končí Ukrajinou

12:43 Clinton. Albrightová. Pohrůžka. Jeffrey Sachs odhalil, co nakonec končí Ukrajinou

Kdo může za válku na Ukrajině? Známý americký ekonom Jeffrey Sachs se domnívá, že nešlo o nevyprovok…