Sobotka: Tři resorty lidovci nejspíš nedostanou

18.12.2013 9:14

Sociální demokracie nechce přenechat Ministerstvo zemědělství lidovcům i kvůli tomu, že Státní pozemkový úřad, podléhající ministerstvu, má ohledně církevních restitucí příliš velké kompetence. V rozhovoru pro Právo to naznačil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Rovněž uvedl, že není příliš reálné, že lidovci dostanou tři ministerské posty. Jako pravděpodobnější označil možnost, že budou mít dvě ministerstva a post vicepremiéra.

Sobotka: Tři resorty lidovci nejspíš nedostanou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Pokud jde o vazbu mezi církevními restitucemi a Ministerstvem zemědělství, tak systém byl minulou vládou nastaven tak nešťastně, že veškeré kompetence vydávání pozemků církvím spočívají pouze na Státním pozemkovém úřadu,“ řekl listu Sobotka. Podle něj by zmíněný úřad v případě jakýchkoliv pochybností neměl majetek vydávat. „Hlavní riziko spočívá v prolomení restituční hranice 25. února 1948, ke kterému by v případě nevhodné praxe úřadu mohlo dojít,“ podotkl Sobotka.

Vyjádřil se i k požadavku KDU-ČSL na získání tří ministerstev. „ČSSD si dokáže představit jak strukturu dvou resortů pro KDU-ČSL, nebo variantu tří jejích hlasů ve vládě. Podle mého názoru tři ministerstva nejsou příliš reálná varianta. Jako reálnější se mi jeví tři hlasy pro lidovce ve vládě, ale ještě o tom budeme muset jednat.“ Sobotka tak naznačil, že lidovci mohou získat dvě ministerstva a post vicepremiéra bez ministerského postu. Uvažuje se prý také o zřízení postu ministra bez portfeje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…