Sobotka a Babiš chystají změny v církevních restitucích

09.12.2013 15:57

Sociální demokraté a hnutí ANO přijdou na jednání se zástupci církví v příštím týdnu s několika variantami změn církevních restitucí. Očekávají, že vlastní návrh představí i náboženské společnosti. Dnes to řekla místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. Schůzka se na její návrh uskuteční 17. prosince v Senátu. Církve doufají, že další jednání se pak uskuteční na církevní půdě.

Sobotka a Babiš chystají změny v církevních restitucích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

"Trošičku problém ze strany církví je v místě toho jednání. Já jsem navrhla Senát. Bylo to formulováno, že to není dostatečně neutrální prostředí, ale já věřím tomu, že je přesvědčíme, že horní komora Parlamentu je dost neutrální půda," nechala se slyšet Gajdůšková, která je místopředsedkyní Senátu.

Česká biskupská konference (ČBK) následně uvedla, že církve a náboženské společnosti tentokrát vyhověly prosbě paní místopředsedkyně, a to z důvodu její velké časové vytíženosti. "Senát však chápeme jako místo reprezentující státní orgány. Považujeme za nutné zdůraznit, že nadcházející jednání bude vedeno na úrovni jednotlivých politických stran, a věříme, že tyto politické strany budeme moci příště pozvat na církevní půdu," uvedl dnes generální sekretář ČBK Tomáš Holub.

Několik variant narovnání

Pětičlenná pracovní skupina sociální demokracie a ANO půjde podle Gajdůškové na jednání s několika variantami konkrétních číselných návrhů, které se budou týkat například možného snížení finančních náhrad za nevydaný majetek nebo inflační doložky k restitucím. "Samozřejmě, to je matematika. Ty návrhy vychází i z přepočtů toho, co je dneska v zákoně, toho, co je dneska ve smlouvách," řekla Gajdůšková, která je však nechtěla blíže specifikovat.

"My očekáváme, že nějaké varianty navrhne také církev, že samozřejmě ze strany církví také bude snaha nějakým způsobem se dohodnout, protože určitě nikdo nemá zájem na nějakých velkých arbitrážích či soudních vyjednáváních," vyjádřila své očekávání Gajdůšková, podle níž jde i o to, aby restituce jako spravedlivé vnímala široká veřejnost.

Snížení náhrad. Hrad by měl být mimo

ČSSD, která má v pracovní skupině tři zástupce, usiluje především o snížení finančních náhrad, vyjmutí Pražského hradu z restitucí a omezení účelu, na který mohou být peníze vyplacené církvím použity. Dva zástupce má ve skupině také hnutí ANO - spolu s Martinem Stropnickým o problematice jedná právnička Helena Válková, která nahradila Roberta Pelikána, člena Rady ekonomických poradců hnutí ANO.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň bude během 17 let postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně.

Církevní restituce letos obstály u Ústavního soudu, který již loni stanovil, že do doby schválení restitucí, což se nakonec stalo, mohou o jednotlivých majetkových nárocích církví rozhodovat soudy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…