Sobotka a Babiš se v Bakalových novinách zamysleli nad tím, zda se máme bát Ruska

02.04.2015 11:31

Nad tím, zda se máme bát Ruska, se v dnešních Hospodářských novinách zamýšlí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Sobotka a Babiš se v Bakalových novinách zamysleli nad tím, zda se máme bát Ruska
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Budova státní dumy

Sobotka připouští, že v současnosti je Rusko pro řadu evropských firem lákavým trhem. Zároveň více než polovina ruského exportu putuje na trhy v EU. „Rusko tedy z podstaty věci zůstává pro EU, potažmo ČR, důležitým partnerem, a to jak politicky, tak ekonomicky,“ uvedl premiér. Současně ale upozornil, že ruská anexe Krymu a přímá vojenská podpora separatistům na východě Ukrajiny výrazným způsobem nabourávají podstatu stávající bezpečnostní architektury v Evropě.

Přesto se v případě Ruska obává použít pojem strach. „Neboť ten často bývá projevem určité slabosti či pramení z nevědomosti nebo vlastní nejistoty,“ uvedl Sobotka.

Putin ještě na počátku milénia mluvil o tom, že by Rusko mohlo vstoupit do NATO

Ohledně Ruska se podle něj dá prý hovořit i o nevyužitých příležitostech. Za ně považuje například Partnerství pro modernizaci, o němž se diskutovalo ještě před anexí Krymu. „Tento projekt měl být výrazem společné snahy EU a Ruska poskytnout této zemi tolik potřebný impuls pro úspěšnou modernizaci především v technické a ekonomické sféře, kde viděla svou hospodářskou příležitost i ČR,“ uvedl premiér. Poukázal na to, že to byl shodou okolností současný prezident Putin, který na počátku milénia hovořil o tom, že by Rusko mohlo vstoupit do NATO a EU.

Podle Babiše z Ruska mít strach nemusíme. Ale...

Babiš v úvodu svého zamyšlení napsal, že z Ruska mít strach nemusíme, protože jsme členy NATO a EU. Nicméně Rusko může svůj vliv prosazovat i skrze závislost části Evropy, včetně Česka, na ruské ropě a plynu. „Proto se ČR bude muset aktivně účastnit budování energetické unie, podílet se na propojování sítí a diverzifikaci zdrojů,“ uvedl ministr financí.

V ČR se snažíme vybudovat prostředí, kterého se ruský mafián bude bát

Upozornil na to, že Rusko už dnes vyváží svůj vliv hlavně skrze šíření mafiánského, korupčního, národoveckého státu. I skrze neprůhledné zakázky a všudypřítomný racketeering. „V takovém prostředí se zvlášť někteří ruští politici, ruští mafiáni a podnikatelé cítí jako doma,“ prohlásil s tím, že v ČR se snažíme vybudovat „prostředí přehledné a transparentní, prostředí, kterého se jakýkoli mafián, tedy i ten ruský, bude bát jako čert kříže.“

Je trapné mluvit tvrdě, když nejsem připraven k žádné konfrontaci na Ukrajině

Vyjádřil se i k Ukrajině. S touto zemí je třeba být solidární a pomáhat jí s reformami. Na druhou stranu je třeba si přiznat, že Západ ani NATO teď nejsou připraveny a vybaveny se jakkoliv na Ukrajině vojensky angažovat. To prý neznamená, že se Ukrajina odevzdá Rusku. Západ totiž může proti agresorovi použít ekonomické sankce. „Je ale trapné mluvit tvrdě a nekompromisně, když na to nemám a nejsem k žádné konfrontaci na Ukrajině vůbec vojensky ani morálně připraven a vybaven,“ dodal s tím, že budoucnost Ukrajiny nyní bez kompromisu vyřešit nejde. „A je to jasné Německu, Francii i USA,“ dodal Andrej Babiš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…