Sobotka a spol. vyvraždili? Z ČSSD zazněla vážná slova

30.10.2017 11:39

Brněnská ČSSD dnes vyzvala k tomu, aby se mimořádný sjezd strany konal nejpozději v únoru. Zatím vedení ČSSD hovoří o dubnovém termínu. Brněnští sociální demokraté také chtějí, aby současné vedení strany dalo funkce k dispozici a na mimořádném sjezdu bylo zvoleno nové. Novinářům to dnes řekl předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil. Uvedl, že by strana kvůli výsledku voleb měla odejít do opozice. Podle nového poslance ČSSD a bývalého brněnského primátora Romana Onderky ČSSD ve volbách uškodilo, že „vyvraždila velkou část názorových proudů“. Onderka doplnil, že kandidaturu na předsedu nezvažuje.

Sobotka a spol. vyvraždili? Z ČSSD zazněla vážná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Sociální demokracie zaznamenala v říjnových sněmovních volbách velký propad, získala 7,27 procenta hlasů, před čtyřmi lety přitom měla přes 20 procent.

ČSSD Brno se na krocích shodla v usnesení. Jedním z bodů je, aby se nejpozději do 18. listopadu konal ústřední výkonný výbor, ale také to, aby byl předseda strany vybrán v přímé volbě, tedy všemi členy strany, ne jen delegáty sjezdu.

„Nechceme, aby nyní odešlo vedení, ale aby přivedlo stranu ke sjezdu, kde dá funkce k dispozici. A buď se na sjezdu potvrdí, nebo se vybere vedení nové,“ uvedl Onderka.

Řekl, že sociální demokracie doplatila na to, že se na letošním březnovém sjezdu vedení volalo po jednotě. „Vyvraždilo se mnoho názorových proudů, které na sebe vázaly penzum straníků, a také voličů. Jsem přesvědčen o tom, že když tyto proudy nedostávaly prostor prezentovat názory a možnost komunikovat, sociální demokracii to uškodilo. To nám ukázaly volby,“ prohlásil Onderka. Jmenoval například poslance Jeronýma Tejce, který nabízel změnu, avšak letos neúspěšně kandidoval na místopředsedu strany. Potom odstoupil z kandidátky. Zmínil i bývalé hejtmany Jiřího Zimolu a Michala Haška. Ani jeden z nich na kandidátce nebyl, přestože všichni v dřívějších volbách sbírali velký počet preferenčních hlasů.

V České televizi pak promluvil Oliver Pospíšil, předseda městského výkonného výboru ČSSD Brno - město. „Žádáme jako městský výkonný výbor okresní organizace o svolání ústředního výkonného výboru v termínu nejpozději do 18. listopadu tohoto roku. Považujeme za velmi důležité, aby se ústřední výkonný výbor sešel dříve než v avizovaném devátém prosinci,“ sdělil a vyzval i ke svolání mimořádného sjezdu, kde by mělo dát vedení své funkce k dispozici. 

„Vedením se rozumí celý široký pojem včetně předsednictva strany,“ sdělil Pospíšil. Vyzval také k tomu, aby se předseda volil přímou volbou. „Nechť se členská základna vyjádří k tomu, komu důvěřuje a komu svěří do rukou budoucnost sociální demokracie,“ dodal. V reakci na výsledky voleb vyzval také k odchodu sociální demokracie do sněmovní opozice. 

Volby vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před ODS a Piráty. Do Sněmovny se dostali ještě zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…